Zwanger, je gebit en de tandarts

Zwanger, je gebit en de tandarts

Als je zwanger bent is het belangrijk om nog steeds je (half)jaarlijkse controle bij de tandarts na te komen en bij problemen met je gebit ook gewoon een afspraak te maken. Je gebit is namelijk voor een groot deel bepalend voor je algehele lichamelijke gezondheid en daarmee ook de gezondheid van je aankomende kind. De tandarts kan je helpen problemen vroegtijdig te signaleren en geeft tips om de mond gezond te houden.

De gezondheid van je gebit

In een ander artikel gaven we al aan dat het belangrijk is je tanden en tandvlees tijdens de zwangerschap goed te onderhouden. We raden dan ook aan gewoon dagelijks 2x te poetsen met een zachte tandenborstel (meridol) en een fluoridetandpasta (elmex) om de mond vrij van tandplak te houden. Houdt tevens de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon met flossdraad, ragers of tandenstokers. Belangrijk is het ook om, hoe moeilijk het ook is, het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot zo’n 7x per dag. Zo belast je de tanden niet te veel. Elk eetmoment zorgt namelijk voor een zuuraanval op het tandglazuur.

Zwanger en naar de tandarts

Als je op (normale) periodieke controle moet bij de tandarts of mondhygiënist, of een afspraak maakt omdat je problemen hebt met je tanden, tandvlees of andere delen van je mond: geef dan aan dat uw zwanger bent. De tandarts kan dan rekening houden met bepaalde behandelingen. Zo zal hij de eerste drie maanden van de zwangerschap liever geen röntgenfoto’s nemen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Ook zal hij in overleg met jou bepaalde behandelingen niet uitvoeren, bijvoorbeeld omdat die een verhoogd risico kunnen geven op een infectie.

Wat de tandarts in ieder geval zal doen is eventuele problemen met je tanden vroegtijdig signaleren en met je bespreken hoe je tijdens de zwangerschap het gebit het beste kunt verzorgen. Je mond is namelijk iets gevoeliger voor problemen met het tandvlees (zoals een ontsteking, bloedend of meer gevoelig tandvlees). Ook moeten veel vrouwen tijdens de zwangerschap wel een keer overgeven, waardoor het maagzuur het tand glazuur kan aantasten. Een goede mondhygiëne zorgt voor een algehele lichamelijke gezondheid en voorkomt problemen.

Heb je vragen? Stel ze dan hieronder of direct aan je tandarts / mondhygiënist(e).

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu