Ga naar de inhoud

Zwanger en fluoride tandpasta gebruiken?

Zwanger en fluoride tandpasta

Een vaak gestelde vraag is of je nog fluoride tandpasta mag gebruiken als je zwanger bent. Er zijn op het internet namelijk vele spookverhalen te lezen over de mogelijke schadelijke effecten van fluoride.

Schadelijkheid fluoride

In een ander artikel zijn we uitgebreid ingegaan op de schadelijkheid van fluoride in tandpasta. Onze conclusie daar was dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de minimale hoeveelheid fluoride in tandpasta schadelijk is voor ons lichaam, terwijl er wel zeer veel wetenschappelijk bewijs is voor de gunstige eigenschappen van fluoride op het gebit. Wat ons vooral zorgen baarde waren de adviezen dit type tandpasta niet meer te gebruiken. We constateerden dat de vele berichten op het internet over de schadelijkheid van fluoride vooral gebaseerd zijn op de toevoeging van fluoride aan water in o.a. Amerika(continu inname) en niet op de fluoride in tandpasta (lage dosering, kort in mond, 2x per dag). Vaak zijn de berichten zonder de feiten te controleren van elkaar gekopieerd en wordt er een onverantwoord advies gegeven.

Is fluoride schadelijk voor het ongeboren kind?

Als fluoride voor onszelf niet schadelijk is, hoe zit het dan met de schadelijkheid voor het ongeboren kind? De hoeveelheid van fluoride in tandpasta is voldoende om het positieve effect op het gebit te bewerkstelligen maar de fluorideconcentratie in het (foetale) bloed is hiervoor te laag / zeer laag om tot eventuele schade te leiden. Als je de aanbevolen dosis gebruikt van de hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt, dan voorkom je dat je eventueel te veel fluoride binnen krijgt. Tandpasta met fluoride is veilig omdat het zo´n kleine hoeveelheid is dat in tandpasta zit en dat het noodzakelijk is om je tanden gezond te houden tijdens de zwangerschap. Ter vergelijk: een volwassenen moet 1,5 tube inslikken om lichte vergiftigingsverschijnselen te krijgen.

Belang van fluoride in tandpasta

Fluoride in tandpasta speelt wel degelijk een belangrijke rol in de gezondheid van onze tanden. Het zorgt er voor dat calcium- en fosfor die bij elke maaltijd (zuuraanval) en door tandplak uit onze tanden worden onttrokken zich beter terug kunnen afzetten op onze tanden. Daardoor zorgt het er voor dat onze tanden sterk blijven en de volgende zuuraanval goed kunnen doorstaan. Zonder fluoride verloopt dit proces minder efficiënt.

Wij raden aan een fluorhoudende tandpasta (bijvoorbeeld deze van Elmex) ook tijdens de zwangerschap te blijven gebruiken om je tanden en tandvlees sterk te houden. Koop dus een tandpasta die fluoride bevat, want tijdens de zwangerschap ben je ook gevoelig voor tandbederf en ontsteking van het tandvlees. Tijdens de zwangerschap moet je buiten het gebruik van fluoridetandpasta geen aanvullende fluoride supplementen gebruiken. Gebruik dus geen extra fluoridetabletjes of mondspoelmiddel. Worden reeds (om een andere reden) fluoridetabletten gebruikt, dan behoeft dit gebruik niet te worden beëindigd omwille van de zwangerschap.

1 reactie op “Zwanger en fluoride tandpasta gebruiken?”

  1. Als mondhygiënist kan ik alleen maar beamen ook gewoon tijdens de zwangerschap normaal te blijven poetsen met de tandpasta die je altijd gewend bent. Er is geen enkel bewijs dat tandpasta met fluoride schadelijk is voor het ongeboren kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *