Ga naar de inhoud

Zorgt whitening tandpasta voor wittere tanden?

whitening tandpasta

Wil jij graag wittere tanden en vraag jij je af of een speciale whitening tandpasta hierbij helpt? Wij zochten voor jou uit of dit type tandpasta zorgt voor witte tanden of dat dit een fabeltje is.

Wat doet een whitening tandpasta?

Een whitening tandpasta bevat kleine schuurdeeltjes die verkleuringen van je tanden verwijderen. Dit type tandpasta doet dat beter dan normale tandpasta, omdat het iets meer van dat schuurmiddel bevat. Daarmee verwijdert het hardnekkige aanslag van je tanden, dat veroorzaakt wordt door eten, drinken en tandplak/steen. Eten en drinken bevatten namelijk vaak (natuurlijke) kleurstoffen die achterblijven in tandplak op je tanden of in de poreuze oppervlakte van je glazuur. Denk bijvoorbeeld aan aanslag koffie, wijn of chocolade. Ook roken veroorzaakt een gele aanslag op je tanden. Whitening tandpasta zorgt er voor dat de gele aanslag op je tanden verwijderd wordt.

Lees ook: Beste tandpasta

Waarom tanden door tandpasta niet witter worden

Met een speciale whitening tandpasta haal je dus vooral de oppervlakkige aanslag van je tanden weg. Ze worden daarmee niet witter, maar krijgen hun natuurlijke kleur terug. Die natuurlijke kleur is erfelijk bepaald. Als je dus al gele tanden van nature hebt, dan worden ze niet witter door gebruik van whiteningtandpasta.

Helaas worden tanden van nature ook steeds geler naarmate je ouder wordt. Dat komt omdat je tandglazuur langzaam slijt en de gele kleur van het tandbeen steeds beter zichtbaar wordt. Omdat whitening tandpasta meer schuurmiddel bevat dan normale pasta, kan dat bij veelvuldig gebruik leiden tot snellere slijtage van je tandglazuur. Daardoor worden je tanden dus steeds geler, in plaats van witter.

Hoe gebruik je een whitening tandpasta?

Ons advies. Gebruik een whitening tandpasta niet te vaak. Eén a twee keer per week om de aanslag van je tanden te verwijderen is prima. Wanneer je de tandpasta te vaak gebruikt, heb je het risico dat je ook het tandglazuur beschadigt. Dit zorgt er juist voor dat je tanden geler worden. Over het algemeen is het dit type tandpasta overigens gewoon veilig om te gebruiken, zeker de bekendere merken. Alleen bij veelvuldig (structureel) gebruik kan het op termijn tot dunner glazuur leiden. Een goed en veilig merk is bijvoorbeeld Elmex Sensitive Whitening Tandpasta of Colgate Triple Action Whitening tandpasta.

Hoe krijg je wel wittere tanden?

Door je tanden te laten bleken, kun je wel degelijk jouw tanden witter maken. Je kunt ervoor kiezen om het zelf thuis te doen of bij de tandarts uit te laten voeren. Het is aan te raden altijd advies te vragen bij jouw eigen tandarts over het bleken van tanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *