Zelf tandsteen verwijderen: tandsteen haakje gebruiken

Zelf tandsteen verwijderen: tandsteen haakje gebruiken

Tandsteen. Niks vervelender dan elke controle bij de tandarts of mondhygiënist langdurig in de behandelstoel liggen om hele plakkaten tandsteen te laten verwijderen. Gelukkig kun je met enkele simpel tips al veel van het tandsteen tussentijds zelf verwijderen en gedeeltelijk voorkomen.

Hoe zelf tandsteen verwijderen

Tandsteen kun je op een aantal manieren zelf verwijderen. De eerste manier is door gebruik te maken van een tandenstoker. Door op de juiste manier met een tandenstoker tussen de tanden te gaan (lees hier hoe je dat doet) maak je de ruimte tussen de tanden schoon. Ook de tandsteen zal dan mee los komen (je drukt het met de tandenstoker los). Bij zeer beperkte tandsteen zijn dat minuscule brokjes, maar ook als je meer tandsteen hebt, komt dit gemakkelijk los van de tand (soms als hele plakken). Gebruik ten minste 1x per week een tandenstoker, maar liefst dagelijks preventief om tandsteen te voorkomen. Gebruik altijd goede tandenstokers, zoals deze van Jordan.

Tandsteen verwijderen met tandartshaakje

De tweede manier om zelf tandsteen te verwijderen is door gebruik te maken van een tandartshaakje. Met een tandartshaakje kun je zelf ongeveer dezelfde handelingen uitvoeren als dat tandarts ook doet bij het verwijderen van tandsteen. Met een tandartshaakje kun je zelf voorzichtig tandsteen wegschrapen. Schraap altijd vanaf het tandvlees af. We raden je aan om dit 1x in de twee weken te doen, maar zeker niet vaker dan 1x in de week. We raden je altijd aan om een professioneel tandartshaakje te kopen. De meeste goede tandartshaakjes zijn gemaakt van zacht staal. Een goed tandartshaakje koop je hier.

Tandsteen laten verwijderen door de tandarts

Door goed tanden te poetsen, regelmatig te flossen en een tandenstoker te gebruiken kun je veel tandplak verwijderen en daarmee tandsteen voorkomen. Zoals beschreven in dit artikel kun je een deel van het tandsteen zelf verwijderen. Helaas lukt het zelden om al het tandsteen te verwijderen, met name dat wat minder goed zichtbaar is bij en onder het tandvlees. We adviseren je daarom om minimaal 1x per jaar, maar bij voorkeur 2x per jaar, naar de tandarts op controle te gaan, zodat het gebit professioneel gecontroleerd kan worden op gaatjes en andere afwijkingen. Ook kunnen zij de tandsteen die je zelf niet kunt weghalen, professioneel voor je verwijderen. Dit kun je ook bij de mondhygiënist laten doen.

Gevolgen van het niet weghalen van tandsteen

tandsteen-verwijderen-tandartsTandsteen ontstaat door het verharden van tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Er ontstaat daardoor een verkalkte aanslag op, rond en tussen de tanden. De aanwezigheid van tandsteen heeft gevolgen voor de gezondheid van de tanden en het tandvlees. Op de eerste plaats heeft tandsteen een ruw oppervlak. In dat ruwe oppervlak blijven voedselresten achter en kunnen veel schadelijke bacteriën leven. Deze bacteriën zorgen voor een constante zuuraanval op de tanden en het tandvlees. De laag tandsteen zal in dat geval ook steeds dikker worden. Daarnaast zit er vaak tandsteen langs het tandvleesrandje. De tandsteen drukt op het tandvlees en kan samen met de bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees. Regelmatig zelf tandsteen verwijderen en de tanden vrij maken is dus noodzakelijk voor een gezond gebit.

Bronnen

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Ik gebruik hiervoor een tandartshaakje, gaat perfect om het zelf te verwijderen

Geef een reactie

Sluit Menu