Witte vlekken op tanden: wat is dat?

Witte vlekken op tanden: wat is dat?

Witte vlekjes op tanden kunnen bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Veel mensen ervaren de witte vlekken in het gebit als storend, zeker wanneer ze duidelijk zichtbaar aanwezig zijn op de voortanden. Waardoor wordt het veroorzaakt en kan er iets aan gedaan worden?

Cariës (gaatjes)

Een witte vlek op de (voor)tanden, kan ofwel beginnende cariës zijn (een gaatje dus), ofwel een ontwikkelingsstoornis van het glazuur. Een beginnend gaatjes (cariës) ziet er vaak een beetje dof uit. Als je dit ziet is het verstandig om even naar de tandarts te gaan. Vaak kan het glazuur uit zichzelf nog wel herstellen, maar soms is een behandeling door de tandarts nodig.

Ontwikkelstoornis

Een glanzend witte vlek (‘white spot’) is geen cariës, maar wordt veroorzaakt doordat het glazuur (intern) poreuzer is geworden. Deze witte vlekken ontstaan vooral tijdens de vorming van gebitselementen (met name bij kinderen). Een ontwikkelstoornis van het tandglazuur kan verschillende oorzaken hebben:

 • In het glazuur vindt onvoldoende verkalking plaats door bijvoorbeeld een slechte mondhygiëne, veel suikers / zure voedingsmiddelen eten / drinken, ongezond eten en te vaak op een dag eten. De bacteriën in je mond kunnen dan de restjes in suikers omzetten in een zuur dat het glazuur van de tanden aantast.
 • Trauma (zoals vallen of stoten) op jonge leeftijd zorgt voor onvolledige glazuurvorming en/of extra aanmaak van tandbeen.
 • Bepaalde medicijnen kunnen tijdens de ontwikkeling van de tanden (met name antibioticum) verkleuring van het tandbeen veroorzaken.
 • (Langdurige) ziekte maar ook bijvoorbeeld koorts, kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het tandglazuur en zich uiten in vlekken op de tanden.
 • Voedingstekort (onvoldoende eiwitten, mineralen, vitaminen) kunnen er voor zorgen dat de noodzakelijke elementen onvoldoende aanwezig zijn om sterk glazuur te vormen.
 • Erfelijke oorzaken: bij sommige mensen zit het plaatselijk vlekkerig verkleuren van tanden in de genen.
 • Speekselproblemen (bijv. vaak met je mond open slapen), waardoor je mond uitdroogt en bacteriën vrij spel hebben.
 • Een dagelijks teveel aan fluoride kan een verkleuring en misvorming van het glazuur (fluorose) veroorzaken. De verkleuring varieert van witte streepvlekken (lichte overdosering) tot donkerbruine vlekken (ernstige overdosering). De kans op overdosering is echter met de hedendaagse fluoride-tandpasta, in tegenstelling tot vroeger, zeer klein.
 • Rond de slotjes van een normale beugel kunnen ontkalkingen of zelfs gaatjes ontstaan. Dit komt doordat het rond de slotjes moeilijker schoon te houden is.

Is er wat aan te doen?

In veel gevallen is het tandglazuur buitenom de verkleuring gewoon ‘gezond’. Over het algemeen leveren deze witte vlekken dan ook geen problemen op. Mochten de witte vlekken op latere leeftijd cosmetisch niet meer mooi zijn of worden, dan is het mogelijk om de tanden bij te kleuren. Dit kan in veel gevallen pas als je volwassen bent.

Vroeger werd een witte vlek behandeld door deze uit te boren / slijpen / schaven en op te vullen. Omdat dit zonde is van het gezonde weefsel, zijn er sinds enkele jaren ook minder intensieve behandelingen mogelijk. Door middel van een kunsthars worden de porositeit in het glazuur, die de witte vlekken veroorzaken, opgevuld en/of gebleekt waardoor ze minder opvallen of zelfs helemaal verdwijnen. Dit kan alleen bij de tandarts gebeuren. Ook een schildje kan de vlekken maskeren. Maak een afspraak met de tandarts om de mogelijkheden van behandeling door te spreken.

Voorkomen

De voornaamste oorzaak van witte vlekken op tanden in Nederland was lange tijd een te hoge dosis aan fluoride. Daarom adviseren we altijd om kinderen tot de leeftijd van 4 jaar met peutertandpasta te laten poetsen (bijv. deze van Elmex). Gebruik nooit zonder medisch advies van dokter of tandarts aanvullende fluoride pilletjes of mondspoelmiddel.

Vlekken door ontkalking zijn naast met een goede mondverzorging, te voorkomen door maximaal op 7 momenten van de dag te eten en te drinken. Dit geeft het gebit en het speeksel de tijd om het glazuur sterk te houden. Na bijna alles wat je drinkt of eet wordt het tandglazuur namelijk tijdelijk zachter en dunner. Het is daardoor extra vatbaar voor bacteriën. Je speeksel zorgt er voor dat het glazuur na ongeveer een uur weer terug sterk wordt. Eet je kind echter vaker dan 7x, dan kan je glazuur onvoldoende herstellen, met als risico ontkalkingsvlekken.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Ik heb de vlekjes al sinds ik kind ben en heb volgende week een afspraak met de tandarts om te kijken of er iets aan gedaan kan worden. Ik vind ze maar lelijk.

  1. Ik heb een tip die voor mij opzich wel werkt. Ik weet niet hoe het komt maar als ik calcium tabletten neem 1x per dag. Dan verdwijnen de vlekjes. Als jk we meer stop zijn ze weer duidelijk zichtbaar. Misschien een tip om te proberen ik heb geen idee of het echt werkt.

   1. Verdwijnt die vlek echt door clacium tabletten?? heeft de tandarts dit jou aangeraden of heb je dit idee van jezelf?

Geef een reactie

Sluit Menu