Welke ingrediënten zitten er in tandpasta?

Welke ingrediënten zitten er in tandpasta?

Tandpasta is noodzakelijk om het gebit goed te kunnen reinigen. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter gereinigd dan wanneer alleen met water wordt gepoetst. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in tandpasta, waaruit bestaat het en welke functie heeft het? In dit artikel leest u daar meer over.

Ingrediënten in tandpasta

Wie op school tijdens de scheikunde les al eens tandpasta heeft gemaakt, weet ongeveer wat er in tandpasta zit. In vrijwel alle tandpasta zitten de volgende ingrediënten in wisselende samenstelling:
schuurmiddel 15-50 %
water 20-40 %
schuimmiddel 1-5 %
geleermiddel 1-5 %
waterbindmiddel 15-25%
smaakstof 1-2 %
kleurstof 0,5-2 %
conserveermiddel 0,05-0,5 %
stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten 0-5 %

Functie van de ingrediënten

Het schuurmiddel in tandpasta is bedoeld om aanslag van bijvoorbeeld koffie, roken en eten te verwijden. Het zorgt er voor dat substanties, die aan het tandoppervlak gehecht zijn in de vorm van een vliesje, verwijderd worden zonder het tandoppervlak te beschadigen. Voor dagelijks gebruik is een normale tandpasta voldoende. Gebruik tandpasta met een hoge schurende werking niet dagelijks maar maximaal 1x in de week. Tandpasta bedoeld om bijvoorbeeld rokersaanslag te verwijderen heeft vaak een hoge schurende werking en kan bij dagelijks gebruik de tanden aantasten. Een goede combinatie is bijvoorbeeld Elmex anti Cariës voor dagelijks gebruik en Colgate Max White voor 1x in de week.

Daarnaast is het schuimmiddel een belangrijke factor. Een goede tandpasta bevat niet te weinig en niet te veel schuimmiddel. Het schuimmiddel heeft naast het mondgevoel als functie de tandpasta over de gehele mond te verdelen, het schoonmaakeffect te vergroten en om vuil in de mond te verwijderen. De smaak is een belangrijk ingrediënt voor mensen om het poetsen aangenaam te maken. De smaakstoffen dragen daarnaast bij aan een schone en frisse adem en mondgevoel.

Tenslotte bevat tandpasta nog stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten. Cariës (’gaatjes’) wordt veroorzaakt door het eten van zoete etenswaren, cariës-veroorzakende bacteriën en vatbaarheid van de tanden. De anti-cariësmiddelen werken tegen de laatste twee. Een goede tandpasta bevat fluoride, de stof die een zuuraanval op het glazuur tegengaat en zo gaatjes helpt te voorkomen.

Water is ook een belangrijk hoofdbestanddeel van tandpasta, mede omdat de tandpasta een bepaalde dikte moet hebben, zodat je tijdens het tanden poetsen gemakkelijk de pasta uit de tube kunt krijgen en op je borstel kunt doen. Het is gebruikelijk dat een gedeelte van het water in de tandpasta vervangen is door een waterbindende stof. Deze stof zorgt ervoor dat het water niet zo snel kan verdampen uit de tandpasta. Toepassing van een goed conserveringsmiddel zorgt ervoor dat de groei van bacteriën niet kan plaatsvinden

Tandpasta in verschillende soorten

Door te variëren in de ingrediënten worden verschillende soorten tandpasta gemaakt. Zo zijn er speciale kindertandpasta’s (peuter en kleuter) die bijvoorbeeld minder fluoride en andere smaakstoffen (bijv. fruitsmaak) bevatten. Daarnaast kan gevarieerd worden met stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale anti-tandsteen tandpasta’s, of tandpasta voor gevoelig tandvlees of gevoelige tanden. Tenslotte zijn er nog speciale tandpasta’s die extra schuurmiddel bevatten.

Wij raden Elmex-anti cariës tandpasta aan, omdat die op alle eigenschappen / functies zeer goed scoort voor dagelijks gebruik. Het bevat fluoride, voldoende schuurmiddel (maar niet te veel) en heeft een lekkere smaak voor een frisse adem. Elmex anti-cariës koop je hier.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu