Ga naar de inhoud

Een waterflosser: wat is het en wat doet het?

waterflosser

Een waterflosser, ook wel monddouche genoemd, reinigt de ruimte tussen de tanden en kiezen. Het apparaat werkt met een krachtige waterstraal waarmee het etensresten, bacteriën en tandplak wegspoelt.

Wat is een waterflosser precies?

De waterflosser is een meer dan handige aanvulling op het tandenpoetsen. Dit apparaatje verwijdert met behulp van de krachtige straal namelijk tandplak, vuil en bacteriën op plekken waar jij met je tandenborstel niet bij kunt. Denk bijvoorbeeld aan de ruimtes tussen tand en tandvlees en tussen de tanden. Een monddouche zorgt voor een snelle en complete reiniging van je gebit.

Wat doet het apparaat?

Het apparaat werkt eenvoudig. Het reservoir van de waterflosser vul je met (mond)water. Kies een opzetstuk en stel de gewenste waterkracht in (verschillende standen om de druk te regelen). Als alles is geregeld volgens je persoonlijke voorkeur, beweeg je de waterflosser in een hoek van 90 graden over de tandvleesrand. Houdt je hoofd altijd goed boven de wasbak en laat je mond een beetje open.

Wat is het voordeel ten opzichte van handmatig flossen?

Met tandenpoetsen reinig je ongeveer 60% van je gebit. De ruimte tussen de tanden en kiezen krijg je met het poetsen niet voldoende schoon. Daarom moet je flossen om die ruimte schoon te houden. Met een waterflosser doe je dat sneller, beter en vooral hygiënischer dan met een flosdraadje. De krachtige waterstraal van de monddouche reinigt bereikt bovendien ook plaatsen die je bij handmatig flossen vaak mist.

Hoe ziet het eruit?

Een waterflosser ziet er grotendeels hetzelfde uit als een elektrische tandenborstel. De handgreep van de monddouche is vrij breed door de technische zaken die daarin verborgen zitten. Op de kop zie je een verfijnd spuitmondje waar het water onder druk uit komt. Sommige apparaten hebben een klein reservoir in de handgreep zitten. Andere apparaten sluit je aan op een losstaand apparaatje met een reservoir. De monddouche en het deel met het reservoir zijn dan met een kabel met elkaar verbonden. Via het bijbehorende reservoir sluit je de waterflosser ook eenvoudig aan op het elektriciteitsnet.

Verschillende merken en typen

Hoewel je er misschien nog nooit van gehoord had, zijn er diverse bekende merken die de waterflosser verkopen. Denk hierbij aan Oral B, Waterpik en Philips. Deze merken staan bekend om hun producten van hoge kwaliteit. Vooral de Philips Cordless Power 3000 en de Waterpik WP-662 vinden we het erg goed doen.

2 reacties op “Een waterflosser: wat is het en wat doet het?”

  1. Ik heb een beugel (ja als 34 jarige :S) en dit apparaat werd mij aangeraden door de orthodontist om iedere dag de tanden en tandvlees te reinigen. Naar mijn idee reinigt het goed tussen de tanden en onder de rand van het tandvlees. Voelt ook lekker aan

  2. Bij ons thuis hebben we tegenwoordig een Aquapick waterflosser staan. Het apparaat werkt echt perfect. Na veel problemen te hebben gehad met ontstoken tandvlees raden onze tandarts deze waterflosser aan en wij kunnen inmiddels niet meer zonder. Binnen no-time was ik af van bloedend tandvlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *