Ga naar de inhoud

Wat kun je doen aan een knoflookadem?

wat doen aan een knoflookadem

Knoflook is heerlijk in gerechten en heel gezond, maar veroorzaakt ook snel een slechte adem. Vooral voor de mensen in je directe omgeving is dat niet altijd even prettig. Als je praat, uitademt of zweet kunnen andere mensen het ruiken, zeker als er in jouw gerecht meerdere teentjes zijn verwerkt. Wat kun je doen aan een knoflook adem?

Lees ook: hoe lang blijft knoflookadem duren

Waarom knoflook een slechte adem veroorzaakt

Knoflook wordt in de maag omgezet door onze maagzuren. Tijdens dit proces van verteren komen er zwavelgassen vrij, welke zorgen voor een sterke geur. Deze geur wordt in de bloedbaan opgenomen en verlaat via de huid en longen weer het lichaam. De zwavelgassen ruikt een ander dus in je adem of aan je lichaamsgeur.

Is tandenpoetsen nuttig tegen knoflook adem?

Tandenpoetsen bij een knoflook adem heeft weinig zin omdat de sterke geur via de huid en longen het lichaam verlaat. Wel is gebleken dat verse knoflook minder slechte adem veroorzaakt dan gedroogde knoflook. En hoe kleiner het stukje knoflook is, hoe sterker de geur. Tandpasta en tandenpoetsen helpen dus niet, ook niet vlak na het eten van knoflook. Dan maar geen knoflook meer eten?

Wat kun je doen tegen een knoflook adem?

Dat zou zonde zijn, want het is één van de lekkerste smaakmakers in gerechten. Wel zijn er een aantal trucjes om de onaangename geur te verminderen. Om een slechte adem en lichaamsgeur door het eten van knoflook te verminderen zijn er veel fabeltjes. De volgende drie tips zijn echter wetenschappelijk aangetoond als effectief tegen zwavelgassen:

  • Vooraf melk drinken. Melk zorgt ervoor dat de zwavelgassen worden geneutraliseerd voordat ze opgenomen worden in het bloed.
  • Een appel eten. Een appel vermindert een sterke knoflookadem. Net als citroensap en munt.
  • Verwijder het groene hart uit de knoflook voor gebruik. Het binnenste deel (groen) is namelijk de grootste boosdoener bij een slechte adem.

Tip: last van een stinkende adem die (mogelijk) niet door knoflook wordt veroorzaakt? Gebruik dan een tongschraper om het witte laagje stinkende bacteriën dagelijks van je tong weg te halen.

Knoflook: gezond en lekker

Knoflook is niet alleen een heerlijke smaakmaker die aan heel veel verschillende groenten, vlees en visgerechten een lekkere smaak geeft, maar het is ook erg gezond. Wetenschappers hebben aangetoond dat regelmatig eten van dit geurende knolletje helpt om hart- en bloedvaten gezond te houden, de bloeddruk goed te houden en daarmee de kans op hart- en vaatziektes te verminderen. Ook heeft het een positief effect op je cholesterol. Kortom, het ruikt een beetje maar het is te lekker en gezond om te laten staan. Pas dus vooral de tips om knoflookadem te voorkomen toe en blijf het lekker eten.

1 reactie op “Wat kun je doen aan een knoflookadem?”

  1. Ik heb net Grieks gegeten en heb zo een feestje… Ik heb net een appel gegeten om de knoflook lucht te verminderen. Hoop dat het helpt vanavond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *