Ga naar de inhoud

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd. Dit is een behandeling die als doel heeft: het verwijderen van ontstoken tandweefsel uit het binnenste van de tand.

Wat is een wortelkanaal behandeling?

Elke tand of kies van ons gebit bestaat uit een kroon en één of meerdere wortels. Kiezen hebben over het algemeen meer wortels dan tanden. De wortel van een kies of tand zitten onzichtbaar onder het tandvlees. Door elke wortel loopt een wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met zogenaamde pulpa: levend weefsel dat bestaat uit kleine bloedvaten en zenuwvezels. Het kan gebeuren dat deze pulpa gaat ontsteken. Oorzaken daarvan kunnen bijvoorbeeld cariës (gaatjes), een val of een lekkende vulling zijn.

Een eenmaal ontstoken pulpa geneest niet vanzelf. De behandeling die dan het meest voor de hand ligt is de wortelkanaalbehandeling. Tijdens deze behandeling wordt het ontstoken weefsel uit het wortelkanaal verwijderd. Op die manier worden ook bacteriën uit het wortelkanaal verwijderd en wordt voorkomen dat bacteriën er zich in de toekomst opnieuw gaan nestelen.

Wat gaat er gebeuren?

Als de tandarts geconstateerd heeft dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is, zal hij in de meeste gevallen eerst één of meerdere röntgenfoto(‘s) maken. Daarmee kan hij de exacte locatie van de ontsteking bepalen en kan hij de status van de wortelkanalen zien. Nadat hij u plaatselijke verdoofd heeft, wordt er een gaatje in de kies geboord. Door dit gaatje ontstaat er een toegang naar het wortelkanaal.

Het ontstoken weefsel wordt verwijderd en met onder andere een dun vijltje en desinfecterend middel wordt het wortelkanaal gereinigd. Ook controleert de tandarts of er nog andere ontstekingen zijn. De ruimte die ontstaat door de verwijderde pulpa wordt opgevuld met rubberachtig materiaal. Tot slot krijgt het kroongedeelte van de tand/kies een definitieve vulling of een tijdelijke kroon. De duur van een behandeling varieert van een half uur tot twee uur. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

plaatje-wortelkanaalbehandeling

Pijnloze behandeling en herhaling

Ofschoon de wortelkanaalbehandeling zelf bijna altijd pijnloos is, kan er wel sprake zijn van napijn of zenuwpijn. Deze pijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Vroeger kwam het vaak voor dat kiezen na de behandeling verkleurden. Door de moderne technologie komt dat bijna niet meer voor.

In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling succesvol en zijn de problemen en klachten na de behandeling opgelost. Echter, in sommige gevallen kan een nieuwe ontsteking in het wortelkanaal ontstaan. De behandeling kan in zo’n geval worden herhaald.

1 reactie op “Wat is een wortelkanaalbehandeling?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *