Ga naar de inhoud

Wat is de beste tandpasta voor jouw gebit? [review 2024]

Wat is de beste tandpasta?

Wat is de beste tandpasta voor je gebit? Je wilt een tandpasta die voor mooie tanden zorgt, een frisse smaak heeft, goed tandplak en aanslag verwijdert en goed / gezond is voor je tanden. In de supermarkt zijn er helaas tientallen merken en types voorhanden die voor keuzestress zorgen. Wij helpen jou de goede keuze maken!

Is tandpasta noodzakelijk?

Heb je eigenlijk wel tandpasta nodig voor een schoon gebit? Heel eerlijk: het antwoord daarop is nee. Met tandpasta verwijder je namelijk niet meer tandplak dan zonder, zo blijkt uit onderzoek.

Denk nu niet dat je geen tandpasta meer nodig hebt. De onderzoeken zeggen niet dat het nutteloos is om met tandpasta te poetsen. De actieve ingrediënten beschermen namelijk de tanden en het tandvlees. De fluoride in tandpasta is bijvoorbeeld onmisbaar voor een gezond gebit en beschermt tegen gaatjes. Zink en munt zorgen voor een frissere adem. Daarnaast zorgt de smaak voor een fris gevoel en korte tijd voor een frisse adem.

Hoe een tandpasta kiezen?

Een goede tandpasta is een cruciaal onderdeel van dagelijkse mondverzorging. Tandpasta moet:

 • effectief zijn in het verwijderen van tandplak,
 • het reinigen van tanden en tandvlees,
 • en het voorkomen van tandbederf.

Het gebruik van fluoride is een belangrijke factor, omdat het helpt bij het versterken van tandglazuur en het voorkomen van gaatjes. Er bestaan ook tandpasta’s zonder fluoride, maar die zijn minder efficiënt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften, zoals gevoelige tanden, tandvleesproblemen of tandverkleuring. Het kiezen van een tandpasta die specifiek is ontworpen om aan deze behoeften te voldoen, kan helpen bij het behouden van een optimale mondgezondheid.

Dus, je moet voornamelijk twee keuzes maken:

 1. Bij welk merk voel je je goed? Dan hebben we hebben over de uitstraling van het merk, de smaak van de tandpasta, het budget, enzovoort.
 2. Eens je je merk gekozen hebt, kun je kiezen tussen:
  – … een algemene tandpasta.
  – … een tandpasta met specifieke eigenschappen: bijvoorbeeld whitening, anti-cariës, tegen slechte adem, voor gevoelige tanden, enzovoort.

In dit artikel gaan we per type tandpasta de wat ons betreft beste tandpasta meegeven.

Is een duurdere tandpasta ook beter?

Het beste tandpastamerk voor jou is het merk dat je aanspreekt en dat helpt bij het voorkomen van tandproblemen waar jij mee te maken kunt hebben. Het merk maakt uiteindelijk niet veel uit, of het nu een huismerk of een A-merk is. Een goede tandpasta hoeft dus niet duur te zijn. Tandpasta’s worden pas in Nederland toegelaten als ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Daardoor weten we dat ieder merk, ook in goedkope winkels, aan de minimumeisen voldoet.

De beste tandpasta’s

Algemene tandpasta

De beste algemene tandpasta blablabla

Aquafresh Freshmint 3in1 tandpasta voor een frisse adem
De 3-voudige bescherming helpt de tanden van binnenuit te versterken doordat het helpt vitale mineralen in te sluiten en zuuraanvallen van tandplak buiten te sluiten.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,75)

De beste whitening tandpasta

Whitening tandpasta’s: deze tandpasta’s verwijderen oppervlakkige verkleuring die bijvoorbeeld ontstaat door het drinken van koffie, thee of rode wijn. Ze bevatten meer schuurmiddel en een ingrediënt dat een verbinding aangaat met de kleurstof. Ze verwijderen dus vooral aanslag aan de buitenkant van je tanden, maar maken je tanden niet witter. Je tandkleur wordt namelijk voor het grootste deel bepaald door het onderliggende tandbeen. Pas om met veelvuldig gebruik van dit type tandpasta. De schuurmiddelen kunnen er voor zorgen dat je tandglazuur dunner wordt. Ons advies: koop een normale tandpasta, want ook die verwijdert de meeste aanslag prima.

De beste tandpasta voor gevoelige tanden

Tandpasta voor gevoelige tanden bevatten ingrediënten die zorgen voor een verminderde pijnprikkel rond de kwetsbare tandhalzen. Deze stoffen helpen de dentinekanaaltjes af te dichten met een beschermend laagje. Je herkent deze tandpasta’s aan de term “sensitive”.

Sensodyne Multicare tandpasta voor gevoelige tanden
Sensodyne Multicare dagelijkse tandpasta geeft klinisch bewezen verlichting en dagelijkse bescherming bij gevoelige tanden. 2 x per dag poetsen met Sensodyne Multicare dageljkse tandpasta zorgt voor een 24/7 bescherming bij gevoelige tanden en een effectieve reiniging. Het bevat fluoride, dat tandglazuur versterkt en helpt beschermen tegen cariës. Sensodyne Multicare dagelijkse tandpasta heeft een frisse muntsmaak.

De beste “anti-tandsteen” tandpaste

Aan anti-tandsteen tandpasta zijn ingrediënten toegevoegd die ervoor zorgen dat de verkalking van tandplak wordt geremd (tot enkele uren na het tandenpoetsen).

Anti tandsteen tandpasta is zoals de naam al verklapt geschikt voor mensen met een snelle tandsteenvorming. Vaak zit hier een stof aan toegevoegd die ervoor zorgt dat tandplak minder hecht op het glazuur en dat je glazuurlaag wat gladder wordt.

De beste tandpasta tegen tandvleesontsteking

Tandpasta’s van dit type bevatten antibacteriële middelen of ingrediënten die de genezing / gezondheid van tandvlees ten goede kunnen komen of een combinatie daarvan. Ons advies: gebruik de tandpasta’s waar antibacteriële middelen aan toegevoegd zijn alleen op aanraden van de tandarts. Tandpasta’s met ingrediënten ter voorkomen van tandvleesproblemen kunnen zonder problemen gebruikt worden.

De beste tandpasta tegen tandbederf (anti-cariës)

Anticaries is handig om te kiezen wanneer je snel last hebt van gaatjes, vaak zit hier wat meer fluoride in wat een beschermend en verhardend effect heeft op het tandglazuur.

Elmex Anti Cariës Professional Tandpasta
De elmex Anti-Cariës Professional tandpasta bestrijdt cariës voordat het kan ontstaan dankzij de unieke suikerzuur neutralisator. elmex Anti-Cariës Professional tandpasta bevat de gepatenteerde suikerzuur neutralisator, die de hoofdoorzaak van cariës direct bestrijdt: suikerzuur in tandplak. Gecombineerd met fluoride en calcium, worden de tanden 4 keer effectiever geremineraliseerd* - voor sterke en weerbare tanden.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)

Halitose tandpasta

Halitose tandpasta is geschikt voor mensen met een slechte adem, hier zit vaak de stof zink aan toegevoegd wat de zwavelproducerende bacterien aanpakt een daarmee een slechte adem helpt te verminderen.

Erosion tandpasta

Erosion tandpasta is voor mensen die last hebben van tanderosie, dit betekend dat je glazuurlaag is aangetast door het overmatig gebruik van zure voedingsmiddelen. Ook kan het oprispen van maagzuur deze erosie veroorzaken. In dit soort tandpasta zit wat meer fluoride en vaak een iets andere samenstelling dat het wat langer fluoride afgeeft. Ook heeft het vaak een neutraliserende werking om de pH waarde in de mond te verlagen.

 

Als ik zelf bovenstaande eigenschappen gebruik om een keuze te maken, kom ik voor mijzelf tot onderstaande selectie.

De Elmex anti-caries tandpasta heeft een milde smaak en ervaar ik als prettig in de mond. Ook het schuim verhoudt zich ten opzichte van de andere merken prima. Niet te veel schuim en niet te weinig. De Elmex tandpasta geeft tijdelijk een frisse adem en bevat voldoende fluoride en heeft een voldoende reinigende (slijpende) werking om tandplak, koffie en rookaanslag te verwijderen. De Elmex staat bij mij op de eerste plaats in deze top 3. Dat komt vooral omdat het de beste generieke tandpasta is. Veel mensen vinden de milde tandpasta lekker smaken. Verder voldoet de tandpasta aan alle noodzakelijke eisen.

Deze tandpasta is door de consumentbond als beste beoordeeld. De smaak van Prodent Cool mint is wat sterker dan de Elmex. Persoonlijk vind ik dat wel prettig. De tandpasta bevat ruim voldoende fluoride: 1450 MG/kg. Ook deze tandpasta verwijdert dagelijkse verkleuringen door de prima reinigende (slijpende) werking. Hij geeft dus mooie tanden. Voor wie houdt van een sterkere mint smaak en een iets langer durende frisse adem is dit de beste keus. Daarnaast is het verreweg een van de goedkoopste tandpasta’s. Goed en goedkoop dus!

De Sensodyne Fresh Mint heeft een pepermuntsmaak voor een schoon en verfrissend gevoel. Ik vind het een lekkere frisse smaak, net weer iets anders dan de Prodent en Elemex. De Sensodyne heeft een iets minder reinigeden werking om tandplak, koffie en rookaanslag te verwijderen. Dat verklaart mogelijk dat deze tandpasta prettig is voor mensen met gevoelige tanden en tandhalzen. Heb je gevoelige tandhalzen, dan is deze Sensodyne zeker een aanrader.

Hoe goed je tandenpoetsen

Ik wil dit artikel eindigen met tips om je tanden goed te poetsen. Veel belangrijker dan tandpasta is namelijk dat je op de juiste manier poetst. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een elektrische tandenborstel. Elektrische borstels halen gemiddeld genomen meer plaque weg. Ik wil je drie tips meegeven die je helpen je tanden goed te poetsen:

 • Houd je aandacht er bij en poets elk vlak: twee minuten poetsen lijkt lang, maar is echt zo voorbij als je jouw aandacht er bij houdt. Steek niet achteloos de tandenborstel in je mond. En ga ook niet poetsen en tegelijkertijd iets anders doen (zoals rondlopen, de wasmachine aanzetten, etc.). Mijn tip is: kijk jezelf tijdens een poetsbeurt recht in de spiegel aan. Ga na of je overal geweest bent in de mond. Dat betekent: linkboven, rechtsboven, linksonder, rechtsonder, en bij elk van die kwadranten aan de binnenzijde, buitenzijde en op het kauwvlak gepoetst.
 • Maak kleine bewegingen: Gebruik je een handtandenborstel? Maak dan kleine bewegingen. Gebruik je een elektrische tandenborstel? Beweeg dan heel langzaam over de tanden. Het liefst houd je de tandenborstel een seconde stil op de tand voordat je naar de volgende gaat. Wat je niet moet doen? Poetsen alsof je de keukenvloer schrobt of hard drukken op de tandenborstel.
 • Routine helpt. Ik poets zelf altijd in de ochtend na het douchen en voor het ontbijt (poets nooit vlak na eten). Daarnaast poets ik vlak voor het slapen gaan. Het is vast onderdeel van mijn routine en ik weet dat het 2 minuten van mijn tijd kost. Die tijd neem ik.
Sensodyne Multicare dagelijkse tandpasta geeft klinisch bewezen verlichting en dagelijkse bescherming bij gevoelige tanden. 2 x per dag poetsen met Sensodyne Multicare dageljkse tandpasta zorgt voor een 24/7 bescherming bij gevoelige tanden en een effectieve reiniging. Het bevat fluoride, dat tandglazuur versterkt en helpt beschermen tegen cariës. Sensodyne Multicare dagelijkse tandpasta heeft een frisse muntsmaak.

3 reacties op “Wat is de beste tandpasta voor jouw gebit? [review 2024]”

 1. Een tandarts… uit het midden van het land...

  Kortom: de beste tandpasta is die met fluoride en die jij lekker vindt. Prima artikel en prima advies!

  Ik wil als tip voor het tandenpoetsen nog toevoegen: Naspoelen is onverstandig. Met water spoel je namelijk de werkzame stoffen uit de tandpasta weg. Uitspugen is voldoende.

 2. Met naspoelen spoel je wel de resterende voedselresten weg. Voedselresten kunnen zich anders nestelen in de interdentale ruimten en daar (tandhals)cariës veroorzaken.

 3. Ben al geruime tijd op zoek naar tandpasta zonder PFAS (Poly Fluor Alkyl Stoffen) omdat Fluor o.a. de barrière in de hersenstam doorbreekt en daarmee een serieus risico op Dementie is.

  Helaas, niet meer te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *