Wanneer begint mijn kind met wisselen melktanden?

Wanneer begint mijn kind met wisselen melktanden?

Als het goed is, heb jij momenteel niet meer hetzelfde gebit als in je vroege kinderjaren. Ongetwijfeld kun je nog herinneren dat je losse tanden kreeg, die er één voor één uitvielen, waarna er langzaam maar zeker nieuwe tanden doorkwamen. Wanneer was dat ook al weer? Wanneer worden de melktanden van kinderen gewisseld en vervangen voor volwassen tanden?

Wanneer begint mijn kind met wisselen?
Het wisselen van de melktanden vindt plaats omdat het lichaam van het kind sterk in de groei komt of zit. Een baby en kind heeft een stuk minder ruimte in de mond en de tanden moeten dan vaak ook nog geen zware handelingen verrichten, zoals het kauwen op een stuk vlees. Naarmate het kind ouder wordt komt er ook meer ruimte voor grotere en stevigere tanden en worden de melktanden gewisseld. Deze volwassen tanden en kiezen zijn dan al een tijdje aan het groeien en verscholen onder het melkkgebit.. Als het wisselen begint groeien ze omhoog richting de melktand of kies en zorgen er voor dat die los gaat zitten.

Het wisselen van de melktanden begint meestal zo rond het vijfde of zesde levensjaar, maar in sommige gevallen kan het proces ook al iets eerder aanvatten. Eerst zullen de voortanden los komen te zitten en vervangen worden. Dit verklaart waarom kinderen in deze periode vaak een tijdje zonder voortanden rondlopen. Ook kunnen er al kiezen doorkomen. Daarna is het de beurt aan de snijtanden, die recht naast de voortanden zitten. Deze wisselen vaak rond het zevende of achtste levensjaar. Enkele jaren later, wanneer een kind 10 à 12 jaar is, worden ook de hoektand eruit gaan en vervangen worden. Ondertussen, vanaf negen jaar tot ongeveer 12 jaar, zullen ook de kiezen wisselen. Al met al duurt het gehele proces dus vaak zes jaar. Het vangt immers aan als het kind zes is en is pas afgerond rond twaalfjarige leeftijd. Kinderen kunnen bij het doorkomen van kiezen wel klagen over pijn in de mond.

Het melkgebit verwaarlozen
Het feit dat een melkgebit niet definitief is betekent niet dat het niet goed verzorgd moet worden. De melktanden mogen dan verdwijnen, maar de kwaliteit van deze tanden is van groot belang voor de latere volwassentanden. Zo kan het zo zijn dat melktanden met gaatjes reeds doorgekomen of nog onder het tandvlees verscholen tanden aantasten. Daarnaast betekent het vroegtijdig verliezen melktanden door slecht onderhoud dat er te veel ruimte in het gebit ontstaat, wat scheefgroei van het volwassengebit kan veroorzaken.

Start daarom met poetsen wanneer de eerste melktandjes doorkomen bij je baby. Gebruik in die periode een speciale peutertandenborstel en peutertandpasta. Wij hebben goede ervaring met peutertandpasta van Elmex en de peuter-tandenborstel van Jordan. Poets de puntjes van de nieuwe tanden die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvend gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes.

Wanneer kinderen vijf jaar zijn kunnen ze volwassentandpasta gebruiken. Ook hier raden we elmex tandpasta aan. Laat ze tenslotte een zachte tandenborstel gebruiken voor het poetsen. We raden de zachte tandenborstel van Meridol aan.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu