Waarom mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken?

Waarom mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken?

Mondspoelmiddelen zijn er in allerlei soorten en smaken. Maar wist je dat er ook speciale mondspoelmiddelen met chloorhexidine zijn die ontstekingen en infecties helpen tegen gaan? Je gebruikt ze onder andere bij wondjes in de mond, bijvoorbeeld na een bezoek aan de dokter of tandarts.

Wat is chloorhexidine?

Chloorhexidine is een ontsmettend middel dat ontstekingen en infecties in de mond voorkomt. Het zorgt ervoor dat alle bacteriën in de mond worden gedood en er geen infecties ontstaan. Hierbij worden niet alleen de slechte bacteriën gedood, maar ook de goede bacteriën sterven die nodig zijn voor een goede balans.

Waarvoor gebruiken?

Mondspoelingen met chloorhexidine worden met name gebruikt door artsen na mondoperaties en een getrokken kies. Denk aan een tandvleesontsteking, ontsteking aan de tong of het mondslijmvlies. Ook komt het voor dat het wordt toegepast bij het gebruik van een beugel, omdat tandenpoetsen lastig is. Of als alternatief wanneer tandenpoetsen niet meer mogelijk is. Goed mondspoelmiddel met chloorhexidine is Perio.aid. Het bestrijdt ontstekingen en bevordert wondgenezing. Vraag altijd uw dokter of tandarts om advies.

Mondspoelingen

Naast spoelmiddelen met chloorhexidine zijn er ook mondspoelmiddelen die alleen bestaan uit water en smaak- en kleurstoffen. Deze spoelmiddelen zijn met name bedoeld om gaatjes te voorkomen en tandplak tegen te gaan. Deze mondspoelmiddelen werken aanvullend op het tandenpoetsen. Ze hebben echter een veel minder ontstekingsremmend en bacteriedodend effect.

Goede mondverzorging

Mondspoelmiddelen zijn geen vervanging voor het tandenpoetsen. Het is daarom belangrijk om een goede mondhygiëne aan te houden door:

  • 2 maal per dag je tanden te poetsen
  • Een tandpasta met fluoride te gebruiken
  • Het liefst te poetsen met een elektrische tandenborstel
  • Je tanden voldoende te reinigen met ragers, tandenstokers en floss
  • Na het poetsen de mond te spoelen met een mondspoeling
  • 2x per jaar een controle te laten door bij de mondhygiëniste

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Ook goed te gebruiken als je bijvoorbeeld een wondje hebt en de boel wilt onsmetten (aften, brandblaar, op je tong gebeten, etc)!

  2. Ik heb geen smaak en geur en een branderige tong wat kan ik doen voor genezing

Geef een reactie

Sluit Menu