/ Verzorging / Waarom mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken?

Waarom mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken?

Hanneke de Groot on 30 december 2017 - 15:01 in Verzorging

Mondspoelmiddelen zijn er in allerlei soorten en smaken. Maar wist je dat er ook speciale mondspoelmiddelen met chloorhexidine zijn die ontstekingen en infecties helpen tegen gaan? Je gebruikt ze onder andere bij wondjes in de mond, bijvoorbeeld na een bezoek aan de dokter of tandarts.

Wat is chloorhexidine?

Chloorhexidine is een ontsmettend middel dat ontstekingen en infecties in de mond voorkomt. Het zorgt ervoor dat alle bacteriën in de mond worden gedood en er geen infecties ontstaan. Hierbij worden niet alleen de slechte bacteriën gedood, maar ook de goede bacteriën sterven die nodig zijn voor een goede balans.

Waarvoor gebruiken?

Mondspoelingen met chloorhexidine worden met name gebruikt door artsen na mondoperaties en een getrokken kies. Denk aan een tandvleesontsteking, ontsteking aan de tong of het mondslijmvlies. Ook komt het voor dat het wordt toegepast bij het gebruik van een beugel, omdat tandenpoetsen lastig is. Of als alternatief wanneer tandenpoetsen niet meer mogelijk is. Goed mondspoelmiddel met chloorhexidine is Perio.aid. Het bestrijdt ontstekingen en bevordert wondgenezing. Vraag altijd uw dokter of tandarts om advies.

Mondspoelingen

Naast spoelmiddelen met chloorhexidine zijn er ook mondspoelmiddelen die alleen bestaan uit water en smaak- en kleurstoffen. Deze spoelmiddelen zijn met name bedoeld om gaatjes te voorkomen en tandplak tegen te gaan. Deze mondspoelmiddelen werken aanvullend op het tandenpoetsen. Ze hebben echter een veel minder ontstekingsremmend en bacteriedodend effect.

Goede mondverzorging

Mondspoelmiddelen zijn geen vervanging voor het tandenpoetsen. Het is daarom belangrijk om een goede mondhygiëne aan te houden door:

 • 2 maal per dag je tanden te poetsen
 • Een tandpasta met fluoride te gebruiken
 • Het liefst te poetsen met een elektrische tandenborstel
 • Je tanden voldoende te reinigen met ragers, tandenstokers en floss
 • Na het poetsen de mond te spoelen met een mondspoeling
 • 2x per jaar een controle te laten door bij de mondhygiëniste
1 PLAATS REACTIE
Review
Waarom mondspoelmiddel met chloorhexidine gebruiken?
Rate this post

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reacties
 • 30 december 2017

  Ook goed te gebruiken als je bijvoorbeeld een wondje hebt en de boel wilt onsmetten (aften, brandblaar, op je tong gebeten, etc)!

  Bart Jan
  Beantwoorden