Waardoor wordt een slechte adem veroorzaakt?

Waardoor wordt een slechte adem veroorzaakt?

Een onaangename mondgeur kan verschillende oorzaken hebben. Het is daarom verstandig om eerst na te gaan welke oorzaken bij jou kunnen meespelen. We kunnen grofweg twee categorieën benoemen. De eerste categorie oorzaken heeft te maken met externe factoren als voeding of alcohol. De tweede categorie heeft te maken met lichaamseigen oorzaken, zoals bacteriën of een ontsteking.

Voedsel

Simpele oorzaken zijn bijvoorbeeld alcohol of roken en het eten van gekruid voedsel. Knoflook en uien zijn wellicht het meest bekend als externe veroorzaker van een slechte adem. Ook een droge mond veroorzaakt vaak een slechte geur, bijvoorbeeld na het slapen met open mond. Het drinken van grote hoeveelheden koffie of alcohol of juist te weinig drinken zorgt voor een droge mond. Probeer zo’n 2,5 liter water per dag te drinken om dit tegen te gaan. Die geur is van tijdelijke aard en kunt u voorkómen door deze producten niet te gebruiken.

Bacteriën op de tong

In de meeste gevallen komt een slechte adem door bacteriën die op het achterste deel van de tong zitten en een slechte mondhygiëne. De bacteriën leven van de voedselresten op het achterste gedeelte van de tong en produceren zwavelverbindingen. Dat zorgt er voor dat de adem onaangenaam ruikt. De aanslag is herkenbaar als wit-geel en zit achter op de tong. Meestal is de tong dus oorzaak van een slechte adem uit de mond. Als je hier niets tegen doet zal je al snel last krijgen van een slechte adem.

Medische factoren

Tenslotte kunnen er nog medische factoren zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ontstaat een slechte adem slechts in 10 procent van de gevallen door keel-, neus- en ooraandoeningen. Ontstekingen in je neusholte of keelamandelen kunnen voor (tijdelijke) slechte adem zorgen. Maag- en darmaandoeningen zijn slechts zelden verantwoordelijk voor de slechte adem.

Moeilijker op te lossen zijn oorzaken als suikerziekte of een leverziekte. Op een zogeheten halitose-spreekuur kan die oorzaak achterhaald worden. Diverse ziekenhuizen, mondzorgpraktijken en tandartsen hebben zo’n spreekuur. In tachtig procent van de gevallen heeft het probleem een mond oorzaak (tong of tandvleesproblemen) die door een tandarts meestal vrij eenvoudig kan worden verholpen.

Hoe slechte adem oplossen

Een slechte mondgeur is erg vervelend, maar gelukkig prima op te lossen. In ruim 80% van de gevallen wordt slechte adem veroorzaakt door bacteriën op de tong. Gebruik daarom een tongschraper en/of een mondspray. Wij adviseren de Halita schraper / tongreiniger en Halita mondspoelmiddel. Bij voortdurende klachten neem je contact op met de tandarts.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

 1. Inderdaad,de tong,ik gebruik al jaren een Talita tongschraper,kost 2 keren niks bij de apotheek .
  en is zeer afdoende.
  Tegelijkertijd heb ik tandpasta afgeschaft en poets mijn tanden met fijn zout (bicarbonaat).
  Nooit nog last gehad van aften en mijn slechte adem is zo goed als verdwenen.
  Heeft een oude dokter mij aangeraden omdat mijn voedsel hoofdzakelijk uit suikers bestaat
  en de mondbacterien daar van leven en gedijen en oja ik ben 81 en heb geen grammetje
  overgewicht of Diabetes, daarbij eet ik geen groenten of ,fruit of vlees ,hoofdzakelijk brood
  met konfituur of choco en dan veel snoepen. Heb nog altijd mijn tanden,op 2 na die ik kapot
  gebeten heb en zelf uitgetrokken,tandarts 1 keer per 10 jaar en dan nog,

Geef een reactie

Sluit Menu