Verzachten en genezen van doorkomende tandjes bij baby’s

Verzachten en genezen van doorkomende tandjes bij baby’s

De eerste tandjes bij baby’s verschijnen als ze tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Het groeien van de tandjes zorgt soms voor veel ongemak. We delen graag onze tips hoe je dit kunt verzachten en genezen.

Hoe herken je doorkomende tandjes bij een baby?

Een van de meest herkenbare symptomen van tanden die doorbreken bij een baby is rode wangen. Zeker wanneer dit gepaard gaat met koorts kun je ervan uitgaan dat er tandjes doorkomen bij jouw baby. Sommige baby’s worden ook heel hangerig en anderen gaan ontzettend veel kwijlen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Rode wangen
 • Koorts
 • Huilerig en hangerig
 • Kwijlen
 • Op alles bijten
 • Slaapproblemen
 • Weinig eten
 • Luieruitslag

Wil je zeker weten dat jouw baby last heeft van doorkomende tandjes? Voel dan aan het tandvlees. Ga met je vinger over het tandvlees. Wanneer je een verharding voelt onder het tandvlees kun je ervan uitgaan dat dit een tandje betreft. En als er één tandje voelbaar is, komen de andere tanden waarschijnlijk ook de komende tijd door.

Hoe verzacht je de pijn bij doorkomende tandjes?

Je kunt je voorstellen dat het doorkomen van de tandjes door het tandvlees pijnlijk of op zijn minst gevoelig is voor je baby. Er zijn gelukkig wel enkele tips hoe je deze periode goed door kunt komen.

 • Laat de baby op een bijtring bijten. Dit helpt om het gevoelige tandvlees te verzachten.
 • Geef je baby lauw eten aangezien het tandvlees erg gevoelig is.
 • Gebruik een homeopathisch kindergeneesmiddel waarbij druppels de pijn verzachten.
 • Bij koorts kun je een (kinder)paracetamol in de vorm van een zetpil geven tegen de pijn.

Speciale gel tegen de pijn

Inmiddels zijn er ook speciale gels online verkrijgbaar zoals het Gengigel Baby. Deze gel zorgt ervoor dat het geïrriteerde tandvlees snel geneest en dat de pijn enorm verzacht wordt. Gengigel is een veilig product, bevat geen suiker en kent geen bijwerkingen. Je smeert het op het tandvlees en het product zorgt er voor dat je baby minder last heeft van pijn bij doorkomende tandjes. Het versneld tevens herstel van geïrriteerd tandvlees.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

 1. Onze kleine meid heeft veel last gehad van haar doorkomende tandjes. Sinds kort deze gel in gebruik en het gaat al een stuk beter

Geef een reactie

Sluit Menu