Ga naar de inhoud

Vergoeding orthodontie door verzekering? Zelf betalen of vergoed?

Vergoeding orthodontie door verzekering

Uw kind is door de tandarts geadviseerd een beugel te gaan dragen? Of heeft u zelf een beugel nodig om er voor te zorgen dat tanden in een goede positie tegenover elkaar komen te staan? Omdat een beugel best wat geld kost, is een belangrijke vraag of een beugel vergoed wordt door de zorgverzekering?

Vergoeding verzekering orthodontist?

Helaas is dat niet het geval. De meeste zorgverzekeraars vergoeden orthodontie niet of zeer beperkt vanuit het basispakket. Ongeacht uw leeftijd of de leeftijd van uw kind moet u in veel gevallen de behandeling zelf betalen. Uiteraard kunt u zich wel aanvullend verzekeren tegen orthodontiekosten. Veel verzekeraars bieden pakketten waar de kosten van een beugel wel in zijn meegenomen. Verzekeren is niet onverstandig, want rechte tanden zijn natuurlijk mooi en prettig, maar een beugel kost best wat geld.

Gemiddelde kosten

Omdat de kosten van een beugel afhankelijk van zijn persoonlijke aspecten (stand en flexibiliteit gebit), hoe lang de beugel gedragen moet worden en van de prijzen van de behandelaar, is het lastig om een inschatting te geven van de kosten. Navraag bij orthodontisten geeft een schatting van gemiddeld 2000 tot 3000 euro kosten. Veel geld als u dat zelf moet betalen. Indien u uzelf of uw kind aanvullend verzekerd, wordt meestal een groot deel van de kosten vergoed door de zorgverzekeraar

Advies: kind verzekeren

Kinderen hebben hun hele leven profijt van mooie rechte tanden. Wij adviseren daarom om uw kind aanvullend te verzekeren voor orthodontie. Een beugel en orthodontie zijn een flinke kostenpost als u dat zelf moet betalen. Bij verschillende vergelijkingssites kunt u verzekeringen selecteren op vergoeding orthodontie. Vergelijken is belangrijk omdat de hoogte van de premie, het eigen risico, voorwaarden en kosten die worden vergoed per verzekeraar verschillend zijn.

Als volwassenen een beugel nodig? Vergelijk dan goed de polissen en voorwaarden voordat u uzelf gaat verzekeren. Voor volwassenen heeft niet altijd zin om u apart voor orthodontie te verzekeren. De dekking  is doorgaans een stuk lager dan bij kinderen.

Eerst even rekenen

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een verzekering, is het goed om na te gaan hoeveel de verzekeraar vergoed en wat u daarvoor moet betalen. Meestal valt orthodontie onder de duurste aanvullende verzekering. De kosten lopen uiteen van 10 tot 60 euro per maand. De vergoeding loopt uiteen van 500 tot 2.500 euro of 75 tot 100% procent van de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Met gemiddelde kosten van 2000-3000 is er dus altijd kans dat u zelf ook nog een deel moet bijleggen.

Met een simpele rekensom kunt u uitrekenen of een verzekering loont. Betaalt u een premie van 30 euro per maand, dan betaalt u gedurende drie jaar (één jaar wachttijd plus twee jaar beugel) 1.080 euro. Indien u volgens de premie in aanmerking komt voor een vergoeding van 2.000 euro loont dat. Betaalt u 60 euro per maand? Dan bent u over een periode van drie jaar 2.160 euro kwijt en valt nog te bezien of het de moeite waard is.

Offerte per orthodontist opvragen

Ongeacht welk bedrag verzekerd wordt, is het verstandig om altijd een of meerdere offertes opvragen bij een paar orthodontisten. Zo kun je de kosten vergelijken. De orthodontist kan na het eerste consult of na het opstellen van het behandelplan meer duidelijkheid geven over de kosten van een beugel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *