Ga naar de inhoud

Parodontitis behandeling: tandvlees reinigen bij parodontoloog

parodontitis behandeling

Als er bij u vermoedelijk parodontitis is geconstateerd, zal u door de meeste tandartsen doorverwezen worden naar een parodontoloog. Dit is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in tandvlees. Als blijkt dat uw gebit inderdaad last heeft van parodontis zal de behandeling er waarschijnlijk als volgt uit zien.

Wat gaat er gebeuren?

In een eerste consult wordt gekeken of en wat de ernst van de ontsteking is. Hiervoor worden meetinstrumenten (sonderen) en röntgenfoto’s gebruikt. De ruimte tussen tand/kies en het tandvlees (dit wordt een pocket genoemd) wordt gemeten. In een gezonde situatie mag een pocket niet meer dan 3 mm diep zijn en mag het tandvlees niet bloeden. Hoe dieper de pocket, hoe ernstiger de ontsteking. Een pocket wordt dieper doordat er rondom een tand of kies kaakbot verloren gaat. Op basis van de status van de ontsteking en uw gebit wordt een behandelplan opgesteld.

Daarna gaat de paradontoloog (meestal in de daaropvolgende afspraak) het gebit reinigen. Afhankelijk van de aantasting wordt de gebitsreiniging in meerdere afspraken kort achter elkaar uitgevoerd. Het uitspreiden van de behandelingen is noodzakelijk omdat het een intensieve behandeling is en er geen kleine restjes achter mogen blijven onder het tandvlees. Meestal zijn er voor de gehele mond 2 tot 5 afspraken nodig. De behandeling gebeurd vrijwel altijd onder verdoving. U voelt het dus niet.

Hoe ziet de parodontitis behandeling er uit?

De Parodontale behandeling is gericht op het bestrijden van de ontstekingen in uw tandvlees en het reduceren van de pocketdiepten tot maximaal 4 mm. Het doel het verkrijgen van ondiepe, niet bloedende pockets. Tijdens de behandeling worden de pockets grondig reinigen. Dit houdt in het verwijderen van plaque, tandsteen en bacteriën van uw tanden, kiezen, en vooral op en onder het tandvlees.

Wanneer ondanks de intensieve behandeling blijkt dat er nog tandplak of tandsteen in de lastig te bereiken verdiepte pockets zit, gaat de parodontoloog in een eventuele aanvullende klein operatieve behandeling ook onder het tandvlees reinigen. Dit wordt een flap-operatie genoemd, omdat het tandvlees onder verdoving met een mesje losgemaakt en daarna omgeklapt / opengelegd wordt zodat de wortels en het kaakbod zichtbaar zijn. De worteloppervlakken worden vervolgens gereinigd en resten ontstekingsweefsel worden van binnenuit verwijderd. Vervolgens wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen vastgehecht.

Tips voor een goede mondhygiëne

Zowel tijdens de behandelingen als na het reinigen is het noodzakelijk je gebit gezond te houden. Het is van belang de tanden en kiezen goed te poetsen (lees hier hoe) en de ruimten tussen tanden en kiezen vrij van tandplak te houden. Poets met een zachte tandenborstel, bijvoorbeeld deze van Meridol en gebruik een tandpasta met fluoride (Elmex). In plaats van tandenstokers of flosdraad adviseren we je gebruik te maken van ragertjes om de tussenruimtes schoon te maken.

Andere artikels over tandvleesaandoeningen

1 reactie op “Parodontitis behandeling: tandvlees reinigen bij parodontoloog”

  1. Ik heb dit ook laten doen. Met verdoving heb je nergens last van, behalve dat ik verveledn vond dat je de behandeling in meerdere keren moet uitspreiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *