Tandpijn bij baby’s

Tandpijn bij baby’s

Hoewel lang niet alle baby’s last hebben van tandpijn bij het doorkomen van de eerste melktanden, kan het erg verveld zijn voor de kinderen waar dat wel het geval is (en de ouders). De eerste tandjes breken door zo rond de 6e maand (soms eerder soms later), dat gaat zo door totdat rond ongeveer 2,5 jaar alle 20 melktandjes zijn doorgekomen.

Tandpijn bij baby’s herkennen

Meestal zorgen doorbrekende tandjes er voor dat je baby zeurderig, huilerig en rusteloos wordt. Ook kun je het doorkomen van tandjes herkennen aan rode wangen, het continu met speeltjes en vingers over het tandvlees wrijven en kwijlen. Grote kans dat er op dat moment nog geen spoor van de doorkomende tandjes te zien is in de mond. Toch zijn de tandjes in aantocht. Na verloop van tijd kun je zelf voelen of de eerste tandjes doorkomen, door met een vinger langs het tandvlees te voelen. Er kan een harde ribbel of bobbeltje zitten of misschien al een puntje. Het tandvlees ziet er dan vaak wat wittig uit, maar kan ook juist rood zijn en mogelijk iets opgezet.

Wat te doen bij tandpijn baby’s?

In de meeste gevallen verdwijnt de pijn zodra het tandje is doorgebroken. Om de pijn tijdens het doorkomen te verlichten en je baby te kalmeren zijn er een aantal tips. Je kunt de pijn die je baby voelt verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je je vinger gebruiken. Ook hebben kinderen bij het doorkomen de natuurlijke behoefte om op dingen te knauwen. Wij hebben goede ervaringen met plastic bijtringen, specifiek voor dit doel gemaakt. Laat je kind bijten op bijvoorbeeld een (gekoelde) bijtring, dit helpt bij een aantal kinderen erg goed. De bijtring van Sophie de Giraf vinden wij erg goed. Zuigen op een duim of speen kan ook verlichten.

Wij zijn niet zo snel met het adviseren van geneesmiddelen of homeopathische middelen, daarvoor raden we altijd aan eerst contact op te nemen met je (huis)arts. Vergeet immers niet dat de klachten slechts tijdelijk zijn en de pijn vanzelf verdwijnt zodra de tand in zijn geheel is doorgekomen. Bij de apotheek en drogist zijn verschillende medicijnen (crèmes, tabletjes en druppels) voor het doorkomen van melktanden verkrijgbaar. De meeste verdoven het tandvlees zodat de pijn minder wordt. Indien noodzakelijk raden wij het homepatische middel van VSM aan: VSM Kind Chamodent tandgel.

Helpt dat allemaal niet, dan kan er pijnstilling worden gegeven. De eerste keus voor pijnstilling op deze leeftijd is toch paracetamol (speciaal voor kinderen/baby’s). Het belangrijkste is echter om er te zijn voor je baby. Troosten is voor een pijntje als deze een zeer goede remedie.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

  1. Een bijtring werkte goed bij ons zoontje, is toch blijkbaar een soort natuurlijke reflex.

Geef een reactie

Sluit Menu