Tandpasta zonder fluoride voor kinderen

Tandpasta zonder fluoride voor kinderen

Fluoride wordt soms negatief in verband gebracht met allerlei ziekten en aandoeningen. Zo zou het kunnen leiden tot nierschade, problemen met botten, depressies en zelfs een daling van je IQ. Daarom kiezen sommigen er voor om tandpasta zonder fluoride te gebruiken, of om hun kinderen met fluoridevrije tandpasta te laten poetsen.

Wat is fluoride?

Fluoride is een sporenelement dat essentieel is voor de opbouw van tanden. Een sporenelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Er zijn veel verschillende fluoriden. In tandpasta en mondwater vinden we vaak een mix van natriumfluoride, natriumfluorofosfaat, tinfluoride en aminfluoride. Het komt verder van nature overal in voor. Het zit onder andere in het grondwater, vissen en in bijna alle voedingsmiddelen. In de Verenigde Staten en enkele andere Engelstalige landen wordt het aan het drinkwater toegevoegd, om tandbederf te verminderen. In Nederland en België wordt dit niet gedaan.

Medicijn of gif?

Zoals algemeen bekend is het verschil tussen een gif en een medicijn de dosering. Iedere stof is in te hoge doseringen giftig. Zo kun je zelfs sterven aan een overdosis drinkwater. Je moet dan wel zo’n tien liter water binnen een uur drinken. Dit is geen reden om geen water meer te drinken, want we hebben water nodig. Zo is het ook met fluoride. Het voedingscentrum adviseert om niet meer dan 7 miligram fluoride in te nemen per dag als volwassene. Wanneer je ongeveer vier keer per dag je tanden poetst met veel fluoride-tandpasta en dan alle tandpasta ook nog doorslikt (wat wij overigens niet aanraden), zit je op deze hoeveelheid. Met andere woorden: een fluoridevergiftiging heb je niet zomaar. Vrijwel al het wetenschappelijk onderzoek toont geen negatieve effecten bij gebruik van fluoride in tandpasta.

Tandpasta voor kinderen

Fluoride helpt bij het versterken van het gebit en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het een positief effect heeft op het gebit. Voor kinderen adviseren wij om wel een tandpasta met fluoride te gebruiken. Voor kinderen gelden lagere veiligheidsgrenzen (van 1,5 miligram per dag voor kinderen tot 3 jaar, tot 5 miligram voor kinderen tot 14 jaar). Voor kinderen zijn er speciale kinder- of peutertandpasta’s te gebruiken. Deze bevat minder fluoride. Gebruik ook kleinere hoeveelheden en leer de kinderen om de tandpasta uit te spuwen als ze klaar zijn met hun tandjes. Een dot tandpasta ter grootte van een erwt is voldoende.

Wanneer je echter wil dat je kind helemaal fluoridevrij gaat poetsen kan dat natuurlijk ook. Weleda tandpasta zonder fluoride voor kinderen is dan een goede keus. Ga dan wel regelmatig naar de tandarts, zodat hij de sterkte van het gebit regelmatig kan controleren en kan bijsturen.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Ik gebruik zelf de weleda tandpasta zonder fluoride voor volwassenen (blauwe verpakking)

  2. Mijn kind gebruikt deze fluoride vrije tandpasta zonder problemen

Geef een reactie

Sluit Menu