Ga naar de inhoud

Tandenborstel delen een goed idee?

Tandenborstel delen

Heeft iemand jouw tandenborstel gebruikt of heb jij zelf die van iemand anders gepakt? Is het dan nog veilig om de tandenborstel te gebruiken of kun je beter een nieuwe kopen? Deze vraag werd ons gesteld door Julie, die haar tandenborstel had uitgeleend tijdens een logeerpartij.

Persoonlijke hygiëne

Een tandenborstel wordt dagelijks meerdere keren gebruikt. Het is voorwerp dat iedereen gebruikt voor zijn persoonlijke hygiëne, namelijk het reinigen van de tanden en soms de tong: plekken waar zich enorm veel bacteriën bevinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een tandenborstel van iemand anders in eerste instantie niet erg hygiënisch is. De borstelharen kunnen op het eerste oog schoon lijken, maar ze bevat vaak nog een hele hoop -voor het oog onzichtbare- restjes van voedingsmiddelen, tandplak, bacteriën en soms bloed. Al die restjes zijn een voedingsbodem voor virussen, andere bacteriën en schimmels. Volgens onderzoek van TNO bevat een tandenborstel gemiddeld zo’n zeven miljoen bacteriën. Vanwege de opbouw van restjes in de borstelharen wordt om die reden dan ook geadviseerd om je eigen tandenborstel elke 3 maanden te vernieuwen.

Tandenborstel delen gevaarlijk?

Het gebruik van iemand anders zijn tandenborstel kan er dus voor zorgen dat er andere en meer bacteriën op de tandenborstel achterblijven. Via je tandenborstel draag je de bacteriën in jouw mond over aan de ander, en jij krijgt de bacteriën van iemand anders binnen. Daar kan je in sommige gevallen ziek van worden (de poepbacterie –e.coli – wordt regelmatig op tandenborstels aangetroffen) en je kunt door de voor jou mond onbekende bacteriën vatbaarder worden voor gaatjes en tandvleesproblemen (tandbederf). Daarnaast kunnen virussen als hepatitis, herpesvirus (koortslip) of Pfeiffer overgedragen worden. Toch zal het in de meeste gevallen gelukkig allemaal zo’n vaart niet lopen. Zeker niet als de tandenborstel maar 1x en niet dagelijks wordt gedeeld, maar helemaal zonder risico is het nooit.

Tandenborstel grondig reinigen

Heeft iemand onverhoopt je tandenborstel gebruikt, dan kun je hem gelukkig nog wel gebruiken. Reinig de tandenborstel door hem enkele minuten in kokend water te steken. Hierdoor worden de meeste bacteriën gedood. Spoel na gebruik de tandenborstel ook altijd goed uit en zet hem met de borstelkop omhoog rechtop te drogen.

Het is daarnaast belangrijk om je eigen tandenborstel ongeveer elke 3 maanden te vervangen voor een nieuwe. Niet alleen hebben zich in die drie maanden tijd vele restjes en bacteriën verzameld tussen de borstelharen, ook zijn de borstelharen dan vaak aan vervanging toe door slijtage. En die slijtage vermindert de effectiviteit van het poetsen en kan tot beschadiging van tandvlees leiden. Wij adviseren de zachte tandenborstel van Meridol te gebruiken. De zachte en flexibele borstelharen van deze borstel reinigen grondig, ook op de lastig bereikbare plaatsen. Bovendien voorkom je door de zachte haren dat je het tandvlees en tandglazuur beschadigt tijdens het poetsen.

2 reacties op “Tandenborstel delen een goed idee?”

  1. Van mijn partner weet ik toch dat hij geen enge ziektes als hiv, herpes, hepatitis of pfeiffer heeft? Ik heb immers toch ook onbeschermde seks met hem. Kan ik de tandenborstel dan wel delen met mijn man?

    1. Nee ook dan is het niet verstandig om de tandenborstel of opzetborstel (elektrische tandenborstel) te gebruiken van je man of vrouw, vriend of vriendin. Wellicht loop je dan minder risico op virussen, maar de andere bacteriën brengen nog wel risico’s met zich mee, ongeacht of je de partner nu goed of niet goed kent (of daar wel of niet beschermde of onbeschermde seks mee hebt).

      Op tandenborstels van drie maanden oud vonden wetenschappers allerlei verschillende bacteriën, zoals de E.coli-bacterie. Ook troffen zij vijf bekende orale pathogenen (Streptococcus mutans, Tannerella forsythensis, Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum en Candida albicans) op de tandenborstels aan. Dat brengt toch het risico op infecties met zich mee, zowel voor tandbederf als andere lichamelijke klachten. De vraag is ook: wat bespaar je door dezelfde tandenborstel te gebruiken en te delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *