Ga naar de inhoud

Tanden voelen ruw aan na eten spinazie

Tanden ruw na eten spinazie

Wie verse spinazie heeft gegeten voelt dat de tanden een beetje vreemd, stroef en ruw aanvoelen. Dit artikel geeft een antwoord op de vraag hoe het komt dat tanden vreemd aanvoelen na het eten van spinazie en of dat slecht of gevaarlijk is voor het tandglazuur.

Spinazie bevat oxaalzuur

tong-ruw-tanden-stroef-raar-spinazieHoe komt het dat je tanden na het eten van (verse) spinazie ruw of stroef aanvoelen? Spinazie bevat oxaalzuur. Ook andere fruit en groenten, zoals rabarber, bieten, boerenkool en chocolade bevatten deze stof, maar in mindere mate. Het oxaalzuur reageert met calcium aan je gebit en in je speeksel. Door de reactie ontstaan kristalletjes van calciumoxalaat, die zich op de tanden hechten. Er ontstaat als het ware een dun laagje neergeslagen calcium op de tanden waardoor ze ruw gaan aanvoelen.

Meteen je tanden poetsen dan maar?

Moet je dan meteen je tanden poetsen na het eten van spinazie en andere groenten die dit oxaalzuur bevatten? Nee. Het wordt ten strengste afgeraden om direct na het eten en drinken (van welke voeding of drank dan ook) je tanden te poetsen. Dit geldt dus ook voor spinazie. De bacteriën in je mond gaan namelijk direct na het eten aan de slag met de gemakkelijk vergistbare suikers die in je speeksel en op je tanden zijn achtergebleven. Ze scheiden daarbij zure stofwisselingsproducten uit die het tandglazuur tijdelijk minder sterk maken. Zou je dan gaan poetsen dan kun je het glazuur beschadigen. Na ongeveer een halfuur tot een uur hebben o.a. de bestanddelen in het speeksel de tandglazuur laag gelukkig weer opnieuw verstevigd. Wie direct na het eten gaat tandenpoetsen zorgt er dus juist voor dat zijn tanden beschadigen.

Spinazie schadelijk voor tanden?

De verhalen op internet die je leest over schadelijkheid van spinazie op het tanden zijn een fabel. Het eten van spinazie is niet schadelijk voor je gebit en het ruwe laagje kan op zich geen kwaad. Ruwigheid hoeft niet te betekenen dat het glazuur wordt aangetast. De calcium uit je mond die een reactie is aangegaan met het oxaalzuur en als een stroef laagje is neergeslagen, wordt al snel weer terug opgenomen in je speeksel en tandglazuur. In feite verandert door spinazie eten dus alleen kort de oppervlaktestructuur, niks gevaarlijks aan.

Advies / tips

We raden je aan om twee keer per dag je tanden te poetsen (’s ochtends en ’s avonds), maar niet vaker dan 3 keer per dag. Poets per keer twee à drie minuten met bij voorkeur een zachte tandenborstel en een goede fluoride tandpasta. Wij raden voor dagelijks gebruik Elmex anti-cariës tandpasta aan. De zachte tandenborstel van Meridol wordt door de meeste tandenartsen aangeraden voor dagelijkse reiniging van het gebit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *