Ga naar de inhoud

Tanden vergeten te poetsen (hoe erg is dat?)

Tanden vergeten poetsen

Een keer vergeten je tanden te poetsen of een dag overslaan? Hoe erg is dat en heeft dat gevolgen voor de tanden? In dit artikel geven we een antwoord op deze vragen.

Tandplak

Tandenpoetsen doe je vooral om gaatjes te voorkomen. Gaatjes ontstaan door tandplak. Tandplak is een kleverig laagje dat hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Die bacteriën leven van suiker en zetmeel dat na eten of drinken op ons gebit achter blijft. Van die suikers en zetmeel maken de bacteriën een zuur, dat het glazuur (buitenste laagje van je tanden en kiezen) oplost. Als het glazuur is aangetast kunnen de bacteriën in de tand zelf gaan zitten en krijg je al snel tandpijn.

Vergeten te poetsen of overslaan?

Een keertje vergeten te poetsen of een keer het poetsen overslaan is gelukkig niet zo erg en niet gevaarlijk. Waar het om gaat dat je één keer per 24 uur de plaque goed verwijdert. Tandplaque wordt namelijk pas schadelijk als het er langer zit. De bacteriën hebben namelijk tijd nodig om zich te vermenigvuldigen en de restjes eten en drinken om te zetten in zuren. En juist de zuren die de bacteriën uitscheiden kunnen schadelijk zijn voor de tanden. Hoe meer bacteriën (tandplak), hoe meer zuuraanvallen het tandglazuur te verwerken krijgt. Gelukkig is de deelsnelheid van de bacteriën in onze mond twee à drie dagen. Dus een keertje overslaan is niet zo heel erg, zolang je maar niet dagenlang ‘vergeet’ om de tanden te poetsen.

Maar 1x keer per dag poetsen

Hoe zit het dan, wanneer je maar 1x per dag je tanden poetst? Poetsen wordt in eerste instantie gedaan om tandplak te verwijderen. Dat zou eigenlijk in 1 keer kunnen. Maar vaak krijgen je niet alle tandplak in één keer weg. Daarnaast zorgt de fluoride in tandpasta voor sterke tanden. En zorgt tanden poetsen ook voor gezond tandvlees. Twee keer poetsen is dus beter.

Advies / tips

We raden je aan om twee keer per dag je tanden te poetsen (’s ochtends en ’s avonds), maar niet vaker dan 3 keer per dag. Poets per keer twee à drie minuten met bij voorkeur een zachte tandenborstel en een goede fluoride tandpasta. Wij raden voor dagelijks gebruik Elmex anti-cariës tandpasta aan. De zachte tandenborstel van Meridol wordt door de meeste tandenartsen aangeraden voor dagelijkse reiniging van het gebit. Helaas kun je met poetsen niet overal komen. Het is daarom raadzaam om na afloop van het poetsen met tandfloss achtergebleven voedselresten tussen de tanden te verwijderen. Gebruik daarna een tandenstoker van hout om tussen de tanden tandplak te verwijderen.

1 reactie op “Tanden vergeten te poetsen (hoe erg is dat?)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *