Tanden poetsen direct na eten of drinken slecht?

Tanden poetsen direct na eten of drinken slecht?

Regelmatig terugkerend item op deze website, feit of fabel. Het stikt van de (spook)verhalen op het internet over tanden en tandenpoetsen, maar kloppen deze verhalen eigenlijk wel. Wij zoeken het voor je uit, met soms een verrassend leerzame uitkomst! Met deze keer: is het veilig om je tanden vlak na het eten of drinken te poetsen?

Lees ook: de beste elektrische tandenborstels getest

Direct poetsen of eventjes wachten?

Wanneer kun je het beste je tanden poetsen: voor of na het eten (en hoe lang moet je dan wachten)? De buitenste laag van een tand bestaat uit een sterk materiaal, namelijk tandglazuur. Tandglazuur wordt aangetast door de zuren die bacteriën in tandplak uitscheiden. Deze zuren maken het tandglazuur tijdelijk zwakker. Tijdelijk, want o.a. speeksel zorgt er voor dat het tandglazuur weer terug versterkt wordt (remineralisatie) na een zuuraanval (demineralisatie).

Zuren die je tanden aan kunnen tasten worden niet alleen uitgescheiden door de bacteriën in tandplak. Ook zuur voedsel en zure drank, zoals sinaasappels, appels, grapefruit en de meeste fruitsappen, maken het tandglazuur tijdelijk zacht. Dit zuur lost het tandweefsel op en maakt het tijdelijk zachter.

De zuren (en vooral de combinatie zoet-zuur) maken je tanden extra kwetsbaar. Als je daar direct na het eten overheen borstelt met een tandenborstel verzwak en beschadig je het glazuur. De borstel en de tandpasta hebben namelijk een schurende werking. Je poets vlak na het eten dus gemakkelijker het tandglazuur weg en daardoor slijt het gebit dus sneller.

Hoe lang moet je dan wachten

Door je mond en speeksel een half uur tot een uur de tijd te geven om de zuren te neutraliseren en het tandglazuur te remineraliseren, veroorzaak je minder schade. Zoals eerder beschreven remineraliseert en verstevigd speeksel het tandweefsel weer terug naar zijn originele staat. Wordt dit proces verstoord, dan ontstaan er bijvoorbeeld gaatjes of tanderosie. Wanneer een schone tand bijvoorbeeld cola over zich heen krijgt, zal ook het glazuur zacht worden. Poets je er vervolgens overheen, dan beschadig je het oppervlak. Het speeksel zorgt er dus weer voor dat dit na een half uurtje/uurtje goed komt. Dat geldt ook als u direct nadat u heeft overgegeven uw tanden poetst.

Wanneer poetsen?

Het is het beste om je tanden pas na een half-uur tot een uur na het eten te poetsen. Als dat niet lukt, kun je ze beter voor de maaltijd reinigen. Het advies om een half uur te wachten is vooral van belang als zure voeding is gebruikt (dus citrusvruchten, ice thee, frisdrank als cola, etc etc). Bij niet-zure voerding speelt dit veel minder. Toch is het advies om het minimum van een half-uur altijd te hanteren, ongeacht wat je gegeten of gedronken hebt. Daarnaast raden we aan om, voordat je begint met poetsen, je mond eerst even te spoelen. Hiermee verwijder je de restjes en losse deeltjes uit je mond.

Conclusie

Het poetsen van je tanden na het eten van zuur voedsel of drinken van zure drank, kan je tanden beschadigen. Het beste poets je niet binnen een uur na het nuttigen van dranken of spijzen je tanden, het tandweefsel is dan nog zacht en kan makkelijk worden weggepoetst. Omdat je niet altijd weet wat zuur is geldt dit advies eigenlijk altijd.

Wij raden Elmex-anti cariës tandpasta aan, omdat die op alle eigenschappen / functies zeer goed scoort voor dagelijks gebruik. Het bevat fluoride, voldoende schuurmiddel (maar niet te veel) en heeft een lekkere smaak voor een frisse adem. Elmex anti-cariës koop je hier.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 4 reacties

  1. Ik wist dit helemaal niet! Wij moesten thuis van mijn ouders altijd na het ontbijt direct onze tanden poetsen… Wel even wennen nu om voor het ontbijten te poetsen. Hoop dat de schade nog niet al te groot is

  2. Eigenliij wist ik dat ook niet, maar in de afgelopen jaren constateerde mijn tandarts veel kleine gaatjes. Nu eet ik sinds enkele jaren havermout dat ik in karnemelk laat weten en waaraan ik fruit en noten toevoeg. Direct erna poets ik mijn tanden en ga naar mijn werk. Ook eet ik voor het slapen gaan nog vaak een zure appel, waarna ik poets.
    Ik heb sinds kort een tandenborstel en tandpasta op mijn werk, maar vergeet het poetsen meestal weer. Lastig allemaal.

  3. Ik laat mijn zoon meestal direct water drinken/spoelen na het eten van snoep of na het drinken van cola. Ik laat dit doen omdat ik denk dat het beter is om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan, klopt dit?

    1. Na het consumeren van suikers en zuren zal je tandglazuur onmiddellijk beginnen te demineraliseren. Met het spoelen met water kun je overtollige suikers en zuren in je mond verwijderen. Dit heeft zeker een positief effect. Zorg er voor dat je niet poetst of flost direct na het drinken en je bent op de goede weg!!!

Geef een reactie

Sluit Menu