Meteen naar de inhoud

Tanden komen scheef door: oorzaak en wat aan te doen?

tanden scheef

Bij veel kinderen en baby’s komen de tanden scheef door en groeien ze ook nog een tijdje scheef verder. Dat kan zowel bij het doorkomen van melktanden bij baby’s als bij het wisselen van het melkgebit naar volwassen tanden bij oudere kinderen voorkomen. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Oorzaak scheef groeien tanden

De oorzaak van het scheef doorkomen van zowel melktanden (bij baby’s) als bij het wisselen naar volwassen tanden, komt in de meeste gevallen door het natuurlijke groeiproces dat een kind doormaakt. Dat komt omdat er bij sommige kinderen in de begin periode onvoldoende ruimte is in de kaken voor alle tanden en kiezen. Soms groeit de kaak (tijdelijk) niet snel genoeg mee. Hierdoor kunnen de nieuw doorkomende kiezen en tanden scheef groeien en elkaar overlappen. Soms breken veel tanden ook tegelijk door of staan de oude melktanden nog in de weg. Door het gebrek aan ruimte drukken ze elkaar scheef. Dat is niet erg, want de kaak groeit nog even door.

Scheefstand gaat vanzelf over

Meestal lost de scheefstand zich dan ook vanzelf op, zodra de kaken gaan groeien. Vaak lost zich dit voor een groot deel op doordat het kind verder groeit. Dan komt er meer ruimte in de kaak en komen de tanden vanzelf weer wat recht(er) te staan. Vaak komt het met de stand van de tanden uiteindelijk vanzelf goed. Mocht er nog wat scheef blijven staan, kan daar altijd in de puberteit nog wat aan gedaan worden met een beugel. Staan de tanden scheef en overlappen ze? Laat uw kind de tussenruimtes dan één keer per dag goed schoonmaken met flosdraad.

Lees ook: de beste elektrische tandenborstel voor kinderen.

Andere oorzaken?

In de meeste gevallen wordt het scheef groeien van de melktanden of het doorkomen van het blijvend gebit veroorzaakt door het niet snel genoeg meegroeien van de kaken. Soms kunnen er ook andere oorzaken zijn. Een valpartij of andere kwetsuur uit het verleden kan de stand van de tanden beïnvloeden. Ook heeft duimen gevolgen voor het gebit. Duimen kan ervoor zorgen dat tanden scheef gaan staan. Het is dan ook van belang dat kinderen ruim voor het wisselen stoppen met duimen.

Tenslotte kunnen de blijvende tanden en kiezen scheef gaan groeien als melktanden eerder verloren gaan (bijvoorbeeld door slecht poetsen). Dat gebeurt bijvoorbeeld als melktanden of -kiezen zijn getrokken. De tanden in het blijvend gebit kunnen elkaar dan verdringen of scheef komen te staan. Goed poetsen met een fluoride tandpasta (wij raden Elmex aan) en een zachte tandenborstel is belangrijk om tandbederf te voorkomen.

Voor een professionele mondverzorging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *