Tanden knarsen: een knarsbitje gebruiken

Tanden knarsen: een knarsbitje gebruiken

Een rare gewaarwording, als je ’s nachts een raar geluid hoort en blijkt dat een huisgenoot zijn tanden knarst. Of misschien doe je het zelf ook wel in je slaap en krijg je het de volgende ochtend te horen. Tanden knarsen in de slaap komt veel voor, bij mensen van alle leeftijden. Het probleem is dat het veelvuldig knarsen je tanden flink kan beschadigen. Een knarsbitje gebruiken biedt dan bescherming.

Wanneer is tanden knarsen een probleem?

Het tanden knarsen vormt pas een probleem wanneer het langer aanhoudt en klachten geeft. De knarser kan ’s ochtends wakker worden met pijnlijke kiezen of kauwspieren. Ook slijten je tanden en kiezen door het knarsen. Iets wat je zelf kunt opmerken of de tandarts bij een controle. En in extreme gevallen kunnen zelfs de kaken ontwricht raken. Omdat de oorzaak van dit probleem niet altijd is aan te pakken, is één van de belangrijkste adviezen om je tanden te beschermen tegen slijtage.

Een knarsbitje beschermt de tanden

Gelukkig is de remedie eenvoudig, namelijk het ’s nachts dragen van een knarsbitje. Dat is een hoesje gemaakt van doorzichtige kunsthars dat over je tanden past. Deze kun je door de tandarts voor jou op maat laten maken, maar het is veel goedkoper om het zelf aan te schaffen. Je past het dan zelf aan naar de maat van jouw gebit en het is net zo effectief.

Er mee slapen went snel, vergelijkbaar met een nachtbeugel. Je kunt er natuurlijk vrijuit mee ademen en een slokje water nemen. Ook praten is geen probleem. Je kunt het vergelijken met een sportbitje alleen dan van iets dunner materiaal. Wanneer je ’s nachts gaat knarsen, dan voorkomt het knarsbitje dat je tanden en kiezen elkaar raken. Zo voorkom je onnodige slijtage. Ook het bijbehorende geluid is een stuk minder angstaanjagend.

Gebruik van een knarsbitje

Bij fanatieke knarsers is het bitje sneller toe aan vervanging, maar over het algemeen gaat het jarenlang mee. Je kunt het bitje poetsen met een tandenborstel en tandpasta en afspoelen met water. Overigens wordt aangeraden om extra goed je tanden te poetsen, nadat je met het bitje hebt geslapen. Een goed knarsbitje vinden we deze van Dentek. Het is gemaakt van veilig duurzaam materiaal, heeft een goede pasvorm en wordt geleverd met een bewaarbox waarin je het handig mee kunt nemen op reis.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu