Ga naar de inhoud

Tanden en tandvlees tijdens zwangerschap verzorgen

Tanden en tandvlees tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent raden we aan extra zorg aan je eigen gebit te besteden. Hoewel het een fabeltje is dat hormoonschommelingen er voor zorgen dat je tanden en tandvlees soms zwakker zijn dan anders, je gebit bepaalt voor een deel ook je algehele gezondheid en daarmee ook de gezondheid van je kind.

Tandvleesproblemen en gaatjes

Tijdens je zwangerschap heb je op zichzelf niet meer kans op het krijgen van gaatjes. De verhoogde hormoonspiegel heeft geen aangetoond effect op de gezondheid van de tanden. Wel kunnen bepaalde hormonen er voor zorgen dat je tandvlees overgevoelig kan reageren op tandplak en kan er tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaan. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Hierdoor is het tandvlees vatbaarder voor bacteriële ontstekingen.

Wel is het vaak zo dat tijdens een zwangerschap er extra gegeten wordt. Iedere keer dat je iets eet, is dat een aanval op je gebit. Als je dan minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.

Door op de juiste manier dagelijks te poetsen kun je het gebit gelukkig ook tijdens de zwangerschap probleemloos schoonhouden van tandplak. Blijf dus goed poetsen en houdt de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon met flossdraad, ragers of tandenstokers.

Daarnaast geven veel vrouwen over, vooral gedurende de eerste maanden. De verleiding is groot om direct daarna uw tanden te poetsen om die vieze smaak kwijt te raken. Toch kun je dat beter niet doen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Als je direct na het overgeven uw tanden poetst, kun je het glazuur gemakkelijk wegpoetsen. Het is beter je mond alleen met water te spoelen.

Dagelijks tandenpoetsen

Ook als je in verwachting bent raden we je aan om twee keer per dag, maximaal drie keer per dag, je tanden te poetsen met tandpasta. Daarnaast raden we een zachte tandenborstel aan, om schade aan het door hormonen gevoelige tandvlees te voorkomen. We raden de zachte tandenborstel van Meridol aan. Zo voorkom je bloedingen. Is je tandvlees al ontstoken of bloed het? Blijf het dan goed verzorgen, niks doen verergert de zaak alleen.

Zwanger en fluoride tandpasta

Een vaak gestelde vraag is of je nog fluoride tandpasta mag gebruiken als je zwanger bent. Wij raden aan een fluorhoudende tandpasta ook tijdens de zwangerschap te blijven gebruiken om je tanden en tandvlees sterk te houden. Wij raden de Anti-cariës tandpasta van Elmex aan. Fluoride tandpasta is onder normale omstandigheden niet giftig. De concentraties in tandpasta zijn dusdanig laag dat er bij normaal gebruik er voor zowel kind als moeder geen gevaar is voor de gezondheid. Wel raden we het sterk af om extra aanvullende fluoride in te nemen.

Fluoride heeft alleen effect op uw eigen gebit. Het heeft nog geen effect op het gebit van uw aankomende kind. De fluoride concentratie in het foetale bloed is hiervoor te laag. Bovendien wordt het buitenste deel van het glazuur van de melkelementen pas na de geboorte gevormd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *