Tanden bleken

Tanden bleken

Wat is tanden bleken?

Als je je tanden witter wilt hebben, kun je talloze tandenpasta’s en goedjes in de winkel kopen, maar bij de tandarts kun je ze laten bleken. Dit is volgens tandartsen de meest efficiënte manier om je tanden witter te krijgen. Na het bleken zijn de tanden gelijk een stuk witter en ze blijven ook lang (1-2 jaar) zo wit. Als het bleken wat is weggevaagd, kun je er voor kiezen een aanvullende behandeling te nemen. Maar met “whitener-tandenpasta” blijf je maar poetsen.
Tandartsen gebruiken verschillende manieren van bleken:

Bleekgel

De tandarts poetst eerst de tanden helemaal schoon zodat ze vrij zijn van plak e.d.. Dan kiest de tandarts de juiste kleur die bij de tanden past (ze moeten niet te geel blijven of juist te wit worden). Je krijgt een bitje in zodat er geen speeksel bij de tanden kan komen en het tandvlees wordt ook afgedekt. Dan brengt de tandarts een bleekgel aan. Met een laserlamp kan de gel inbouwen (gaan werken). Meestal brengt de tandarts 3 à 4 keer opnieuw de gel aan zodat de tanden optimaal gebleekt worden. Zo duurt de behandeling ongeveer een uur. Na de behandeling zijn de tanden gelijk wit, maar het gebleekte moet nog inbouwen (zodat het minder snel weer wegvaagt). Hierdoor mag je 2 dagen bepaalde dingen niet eten en drinken, je krijgt een lijstje mee van de tandarts.

Een gipsafdruk

De tandarts maakt een gipsafdruk van het gebit waarvan vervolgens een botje wordt gemaakt die precies om de tanden heen past. De tandarts kiest de juiste kleur bij de tanden en geeft je een goedje mee. Dit bleekmiddel moet je om bepaalde tijd in het bitje doen en het bitje moet je dan bepaalde tijd dragen (dit krijg je allemaal van de tandarts uitgelegd). Dit proces van bleken duurt langer dan de andere manieren van bleken; na ongeveer een maand is het resultaat te zien.

De tanden bleken van binnenuit

Dit is een operatie. Binnen in de tand wordt een bleekmiddel aangebracht, zodat de tand van binnenuit gebleekt wordt. Na een aantal dagen wordt de tand witter. Dit proces wordt echter alleen gebruikt als het gaat om één of twee tanden die geler zijn dan de rest, of als tanden door bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling vergeeld zijn.

De prijzen van het tanden bleken verschillen per manier, en per tandarts. Aanvullende informatie, zoals de prijs, kun je allemaal bij de tandarts of de kliniek verkrijgen.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu