Tandarts zoeken voor kinderen?

Tandarts zoeken voor kinderen?

Een goede tandarts voor uzelf en uw kind(eren) zoeken is een lastige opgave. Veel volwassenen herinneren zich nog de tandartsbezoeken van vroeger. Als kind werd u onder schooltijd of door u ouders meegenomen naar de tandarts. Hoewel er veel volwassenen zijn die geen hele slechte ervaringen hebben vanuit hun kindertijd, kunnen we globaal stellen dat veel volwassenen met weinig plezier terugkijken op hun tandartsbezoeken als kind.

Nu u zelf kinderen heeft, wilt u natuurlijk het liefst een goed tandarts zoeken. Een tandarts waar uzelf vertrouwen in heeft en een goed gevoel bij hebt en waar ook uw kinderen zich prettig bij voelen. Een tandarts die affiniteit heeft met kinderen kan vooral bij jonge kinderen helpen om de eerste jaren van hun tandartsbezoek goed door te komen. En vooral die eerste jaren bepalen of een kind op latere leeftijd bang is om naar de tandarts te gaan.

Hoe vindt u een goede tandarts voor uw kind?

De beste manier om een goede tandarts te vinden is af te gaan op adviezen van vrienden, familie en kennissen. Bij welke tandartsenpraktijk zitten zij? Wat zijn hun ervaringen met de tandarts, assistenten en mondhygiënisten? Hoe gaan ze met hun kinderen om? Bij het maken van een afspraak kunt u daarnaast ook informeren bij de tandarts wat de ervaring is met kinderen in de praktijk.

Tandarts voor kinderen?

Net als dat er volwassenen zijn die niet goed met kinderen overweg kunnen, geldt dat ook voor tandartsen. Veel tandartsen hebben zelf kinderen of kleinkinderen en kunnen daar buiten de behandelkamer zeer goed mee omgaan. Toch is de behandelkamer een andere situatie. Een kind op zijn gemak stellen en op een speelse wijze behandelen vraagt bepaalde vaardigheden. Gelukkig beschikken de meeste tandartsen over die vaardigheden en kunnen ze goed jonge kinderen helpen, zonder ze bang te maken.

Stap voor stap laten wennen

De meeste tandartsen zijn prima in staat om kinderen op hun gemak te stellen en op speelse wijze te helpen met een gezond gebit. In veel gevallen is het doel de eerste paar bezoeken om uw zoon of dochter te laten wennen aan de tandarts en het tandartsbezoek. Uw kind kan dan wat rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts, mondhygiënist of assistente bij pappa en/of mamma doen. Ook kan de tandarts uw kind begeleiden bij de ontwikkeling en verzorging van een gezond gebit en u tips en voorlicht geven. Als het kind gewend is zal de tandarts stap voor stap en op een kindvriendelijke manier uw kind behandelen. Bespreek met de assistente of tandarts wat u kunt doen om het eerste bezoek goed te laten verlopen.

Speciale kindertandarts

In veel gevallen kan een normale tandarts dus prima een kind behandelen en op zijn gemak stellen. In met name de grote steden zijn er tandartsen die gespecialiseerd zijn in kinderen. Deze praktijken zijn speciaal ingericht om een kindvriendelijke omgeving te creëren. Daarnaast heeft deze tandarts zich met extra opleiding gespecialiseerd in de omgang met kinderen en in het kindergebit. Deze tandartsen zijn vooral bedoeld voor kinderen die extreem bang zijn voor de tandarts, bepaalde beperkingen of ernstige gebitsproblemen hebben. In de meeste gevallen is het niet nodig om hier met u kind naar te toe gaan.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu