Stralende, natuurlijk witte tanden: tandpasta met baking soda

Stralende, natuurlijk witte tanden: tandpasta met baking soda

Tanden worden geel of bruin doordat kleurstoffen uit eten, drinken of roken een dun laagje aanslag op je tanden achterlaten. Door de juiste tandpasta te gebruiken houdt je niet alleen je tanden en tandvlees gezond, maar verwijder je ook de verkleuring op je tanden. Met een goede tandpasta zorg je voor schone, stralende, witte tanden.

De kleur van tanden

De natuurlijke kleur van je tanden is voor een groot deel erfelijk bepaald, net zoals de kleur van je haar en ogen. Deze natuurlijke kleur kun je niet veranderen. Echter, door het verouderingsproces en als kleurstoffen uit bijvoorbeeld thee, koffie, wijn en roken in tandplak dringen, verkleuren de tanden en kiezen. Hoe ouder je wordt, hoe poreuzer je tandglazuur wordt, waardoor de aanslag zich beter kan hechten aan je tanden. De verkleuringen die door eten, drinken of roken ontstaan kun je gelukkig grotendeels verwijderen met een goede tandpasta.

Tandpasta: schone tanden

Tandpasta moet tandplak verwijderen, beschermen tegen cariës (tandbederf), het tandvlees gezond houden. Daarnaast moet het zorgen voor een frisse adem en schone, liefst stralend witte tanden. De ingrediënten in tandpasta moeten het ongewenste laagje verkleuring door voeding of roken zo goed als mogelijk verwijderen. Normale tandpasta bevat echter niet voldoende of verkeerd schuurmiddel. Speciale whitening tandpasta is beter in het verwijderen van de gele of bruine aanslag dan normale tandpasta.

Tandpasta met baking soda

Eén van de tandpasta’s die goed is in het verwijderen van aanslag is de Complete Care Plus Whitening van het Amerikaanse merk Arm and Hammer. Deze tandpasta bevat baking soda (zuiveringszout). Bakingsoda (NaHCO3) wordt veel toegepast in eten, bijvoorbeeld als bakboeder (rijsmiddel). In tandpasta werkt het als een zeer mild schuurmiddel dat tandplak en verkleuringen van thee, koffie en tabak van de tanden verwijdert.

Daarnaast bevat deze baking soda tandpasta van Arm and Hammer ook een klein beetje peroxide, dat bacteriën dood. Daarnaast heeft de peroxide ook een blekend effect, omdat het met zuurstof reageert. Daardoor treedt bij regelmatig gebruik een blekend effect op. De peroxide dringt bovendien makkelijk in kleine spleten om de voor de tandenborstel moeilijk bereikbare vlekken weg te halen. Tenslotte helpen de ingrediënten in deze tandpasta te voorkomen dat er zich nieuw vuil aan de tanden hecht, zodat ze langer wit blijven (stain defense).

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu