Stinkende adem na het slapen voorkomen

Stinkende adem na het slapen voorkomen

Veel mensen hebben er last van: wakker worden met een stinkende adem na het slapen. Hoewel die slechte adem erg onprettig is heeft het uit je mond stinken vaak een aantal aanwijsbare oorzaken en gelukkig kun je er wat aan doen.

Oorzaken stinkende adem na slapen

De belangrijkste oorzaak van een stinkende adem als je wakker wordt na een nachtje slapen is een droge mond. ’s Nachts produceren je speekselklieren maar een beperkte hoeveelheid speeksel. Als je dan ook nog eens met je mond open slaapt, is de kans groot dat er een tekort aan speeksel ontstaat (het droogt op). Het gevolg is dat de beschermende antibacteriële werking van het speeksel de overtollige bacteriën onvoldoende kan opruimen en de mond niet kan reinigen. De bacteriën hopen zich op in de mond en er ontstaat een voor de ochtend zo kenmerkende slechte adem. Mondademhaling verhoogt dus de kans op een slechte adem doordat er gedurende de nacht een droge mond ontstaat.

Maar er zijn ook nog andere oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je de volgende ochtend niet lekker uit je mond ruikt. Deze veroorzakers zijn o.a.:

 • Slecht / niet poetsen van de tanden de avond daarvoor en met name het laten zitten van bacteriën achter op de tong;
 • Het eten van kruidig eten (knoflook, ui, prei, etc.) en drinken van alcohol
 • Lichamelijke klachten (bijv. maag of nier problemen
 • Medicijnen
 • Problemen in de mond (bijv. tandvleesontstekingen)

Hoe stinkende adem in de ochtend voorkomen?

Een stinkende adem als je wakker wordt na het slapen kun je voorkomen door:

 • de hele dag door voldoende water te drinken,
 • tabak en alcohol-, suiker- of cafeïne houdende drank te vermijden, deze drogen de mond uit
 • Gebruik maken van een luchtbevochtiger in de slaapkamer
 • Slapen met open mond voorkomen door bij een verstopte neus te stomen voor het slapen, neuspray te gebruiken of een ui naast het bed te leggen.
 • Voorkomen van snurken / slaapapneu
 • Tip: doe een tape over je mond om hem dicht te houden tijdens je slaap. Lees er hier meer over.

Lees ook: Droge mond bij het wakker worden (slapen)

Mondhygiëne is daarnaast zeer belangrijk. We adviseren om je tanden zeker 2 keer per dag poetsen met een fluorhoudende tandpasta, 1 keer per dag te flossen voor het poetsen en je tong te reinigen met een tongschraper).

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

 1. Mijn vriend heeft hier erg veel last van en hij slaapt inderdaad altijd met zijn mond open. Ik ga t hem ns laten lezen…

Geef een reactie

Sluit Menu