Ga naar de inhoud

Een speen slecht voor de baby? Tips om te stoppen met de speen.

speen slecht voor de baby

Baby’s hebben met name in de eerste maanden een enorme zuigbehoefte. Naast borst- fles voeding wordt ook vaak een speen aangeboden. Maar hoe slecht is een speen voor het gebit van een baby?

Waarom heeft een baby zuigbehoefte?

Sommige baby’s hebben in de buik al hun duim in de mond. De zuigbehoefte van een baby heeft een functie, namelijk het trainen van de mondspieren. Daarnaast heeft zuigen voor een baby ook iets kalmerend, het geeft een bepaalde troost.

Waarom beter geen speen gebruiken?

Wanneer baby’s gebruik maken van een speen is de kans groter dat ze gaan slissen wanneer ze ouder zijn. Hiermee geldt, hoe vaker de speen wordt gebruikt, hoe groter de kans op slissen is. Ook kan er door speengebruik een ‘overbite’ ontstaan doordat de boventanden van het gebit naar voren worden geduwd. Op later leeftijd betekent dit dat je kind bijvoorbeeld een (dure) orthodontie behandeling moet krijgen om weer een mooi recht gebit te krijgen.

Wanneer leer ik het gebruik van een speen af?

Vanaf het eerste levensjaar is het aan te raden het gebruik van een speen langzaam af te bouwen, in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvend (volwassen) gebit. Dit is meestal op een leeftijd van 5 tot 6 jaar. Juist omdat het gebit van jonge kinderen nog snel groeit, herstelt dit bij het melkgebit nog wel wanneer er drie maanden niet gesabbeld wordt.

Tips om te stoppen met een speen

  • Pak de speen zo nu en dan af en geeft hem steeds minder vaak terug aan je kind. De behoefte aan zijn speen zal afnemen.
  • Bereidt je kind voor op het stoppen met de speen, wellicht met een behulp van een boek
  • Laat het kind zijn eigen speen weggooien zodat het zelf de controle heeft
  • Wees creatief en geef de speen mee aan Sinterklaas of de speen kabouters

Start vroegtijdig met poetsen

Poets de nieuwe tandjes van je zoon of dochter meteen na het doorkomen. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvend gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Start vroegtijdig met poetsen. Gebruik voor kinderen jonger dan 5 jaar speciale peutertandenborstel en peutertandpasta. Wij hebben goede ervaring met peutertandpasta van Elmex en de (ecologische) kindertandenborstels in bamboe. Tandpasta voor volwassenen kan gebruikt worden voor kinderen vanaf vijf jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *