Roken slecht voor je tanden en tandvlees?

Roken slecht voor je tanden en tandvlees?

Dat roken niet heel gezond is weet iedereen, maar is roken ook slecht voor je tanden en tandvlees? Deze vraag werd ons onlangs gesteld door Alexandra.

Gezondheid tandvlees

Roken heeft helaas ook nadelige gevolgen voor je tandvlees. De stoffen in de rook zorgen er voor dat de doorbloeding en de spieren in het tandvlees beschadigen. De vaten vernauwen door o.a. de nicotine. Hierdoor is er een minder goede doorbloeding van het tandvlees. In ernstige gevallen is er sprake van kleurverschil met iemand die niet rookt. Het tandvlees van de (zware) roker zal er bleker uitzien. Voorkomen van tandvleesontsteking en het verwijderen van tandplak met een goede mondverzorging is dan ook van belang.

Roken verzwakt daarmee de weerstand van het tandvlees. De afweer tegen bacteriën (in tandplak) neemt af waardoor het veel gevoeliger is voor tandvleesontstekingen. Door de beschadiging en vernauwing van de bloedvaatjes in het tandvlees merk je de ontsteking niet of pas heel laat op. Bovendien geneest de ontsteking heel slecht. De ontsteking kan zich kan hierdoor vrijwel ongemerkt uitbreiden. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontis (vergevorderde tandvleesontsteking) en het losser komen te staan en uiteindelijk uitvallen van tanden. Ook het kaakbot breekt bij rokers veel sneller af dan bij niet-rokers.

Aanslag op de tanden en slechte adem

Roken zorgt daarnaast voor een verkleuring van tanden en kiezen. De rook laat een laagje aanslag dat lijkt op de aanslag van koffie en thee achter op je tanden, maar is veel moeilijker te verwijderen. Bij zware rokers is duidelijk te zien dat ze roken: een bruin-gelige aanslag met lichtgrijze accenten is op de tanden te zien.

Deze aanslag kan de tandarts voor je verwijderen door het gebit te polijsten. Polijsten zorgt er echter ook voor dat het tandglazuur elke keer iets dunner wordt, met als gevolg een grotere kans op gaatjes. Te vaak (meer dan 1 a 2x per jaar) polijsten wordt dan ook niet aangeraden. Eventueel kun je zelf ook een deel van de oppervlakkige aanslag verwijderen door gebruik te maken van een tandpasta met wat meer schuurmiddel (bijvoorbeeld deze). Dit werkt niet altijd en is zeker niet zo effectief als bij de tandarts/mondhygiënist. We adviseren je echter wel om deze tandpasta maar 1 a 2x in de week te gebruiken en de andere dagen een normale goede tandpasta (bijvoorbeeld deze van Elmex) te gebruiken.

Slechte adem en verminderde weerstand

De gevolgen van een sigaret op het gebit komt ook tot uiting in een slechte adem. Niet alleen een adem die naar rook ruikt, maar doordat de weerstand van de mond minder goed is, hebben rokers vaker last van een slechte adem door tandplak en bacteriën in mond. Die verminderde weerstand zorgt er ook voor dat rokers vaak meer last hebben van tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Tenslotte blijkt uit onderzoek dat rokers meer risico lopen op mondkanker. De kans is zelfs 2 tot 4 maal groter!

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

  1. De invloed van roken op je tanden is groter dan je denkt, ik raad iedereen aan er mee te stoppen…

Geef een reactie

Sluit Menu