Ga naar de inhoud

Op welke manier zelf thuis je tanden bleken?

Een stralende glimlach is het visitekaartje van je persoonlijkheid. Zeker deze dagen is het erg belangrijk om er goed en verzorgd uit te zien. Je kan het je daarom eigenlijk niet meer permitteren om met gele of bruine tanden rond te lopen. Dit ook omdat er tegenwoordig erg veel betaalbare middelen zijn om je tanden weer iets witter te maken. Je hoeft niet per se een dure klinische behandeling te ondergaan. Je kunt het ook prima thuis zelf doen. Hier zetten we de meest gebruikte methodes om thuis de tanden te bleken voor je op een rijtje.

Hoe werkt het bleken van tanden?

Door de jaren heen worden onze tanden blootgesteld aan heel wat voedsel, drank en soms ook rook. Deze blootstelling zorgt voor aanslag op de tanden en kiezen en leidt daardoor tot verkleuringen. Ook wordt door veroudering en/of bij slecht poetsen ons tandglazuur steeds dunner. Daardoor wordt de natuurlijke gele kleur van tanden (het tandbeen) steeds beter zichtbaar. Bleekmiddelen dringen door in het tandglazuur en tandbeen. Daarnaast bleken ze de verkleuringen die ontstaan uit voedsel, drank en roken. Zo zorgt het bleken van je tanden er voor dat het licht weer beter weerkaatst wordt. Daardoor lijken de tanden weer wit!

Bleekmal met gel

Deze methode is onze favoriet. Alle wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat thuisbleken met een bitje het meest effectief is, zeker op de lange termijn. Bij het zelf tanden bleken met een mal breng je een blekende gel aan in een bitje. Dit plaats je een aantal weken om de tanden en laat je een tijdje zitten, meestal ‘s nachts tijdens het slapen. Het dringt diep door in de tand en daardoor bleekt het ook je tandbeen. Thuisbleken is dus stukken goedkoper dan bleken bij de kliniek. Doordat je de bleekbehandling uitspreid over enkele weken is het ook stukken effectiever dan een bleek behandeling in de kliniek. Bij de kliniek heb je wel sneller witte tanden maar is het effect veel korter dan met een bleekmal.

Voor het bleken van je tanden op deze manier neem je het beste contact op met de tandarts. Wil je eerst eens proberen of dit iets is, of wil je zelf je het bleken van je tanden thuis zelf doen? Gebruik dan een kant en klare kit, bijvoorbeeld dit kit van iWhite.

Bleekstrips en bleekpennen

Bleekstrips zijn voorzien van een zelfde gel als die in de bleekmal en bevat blekende oxidanten. Het is een makkelijke manier van bleken, omdat je ze zo op de tanden kunt plakken, en deze een tijdje kunt laten zitten. Nadeel is wel dat ze alleen dat deel van je gebit bleken dat met de strip in contact komt. Daardoor kunnen er makkelijk kleurverschillen ontstaan en moet je uitkijken dat je geen strepen krijgt. Onze ervaring is dat dit gemende resultaten oplevert.

Om even snel de tanden bij te werken kun ook je een bleekpen gebruiken. Een bleekpen is een soort pen met bleekgel. Het effect van een bleekpen is stukken minder en korter dan die van de bleekmal, omdat de aanraking met de tanden een stuk korter is. Wel erg handig als je weinig tijd hebt en toch iets van effect wilt zien!

Whitening tandpasta

Tandpasta met whitening effect kan gebruikt worden om aanslag van tanden te verwijderen, maar heeft geen witmakend effect. Ons advies om witte tanden te houden? Poets één keer in de week met whiteningtandpasta om aanslag door eten, drinken en roken te verwijderen. Poets daarna dagelijks je tanden met een fluoride houdende tandpasta. De tandpasta’s die claimen over witmakende oxidanten te beschikken vinden we zelf nog niet echt effectief. Voor het verwijderen van gele of bruine aanslag op het tandoppervlak door thee, koffie en rode wijn – en tabak dus geschikt. Voor het bleken van het binnenste deel van je tand (dat grotendeels de tandkleur bepaalt) gebruik je het beste een bleekmal met gel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *