Ga naar de inhoud

Oorzaken van kiespijn

Oorzaken van kiespijn

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. De zeurende of kloppende pijn of pijn bij koude of warmte in je tand of kies is bijzonder vervelend, maar hoeft niet altijd te komen doordat er een gaatje in een tand zit. Tandpijn kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit problemen met het tandvlees, een beschadiging van het tandbeen of een ontsteking. In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende oorzaken van kiespijn.

Een gaatje

Veruit het meest voorkomende oorzaak van pijn in een kies of tand is een gaatje (cariës). Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën die leven van de voedselresten (eten en drinken) op je tanden. Deze bacteriën scheiden zure stoffen uit die inwerken op het tandglazuur en er uiteindelijk voor zorgen dat er een gaatje ontstaat in het glazuur. Wanneer het gaatje zo diep wordt dat ook het levende deel van de tandbeen aangetast wordt, krijg je last van kiespijn. Het kan dus goed zijn dat je op dit moment een gaatje hebt, maar nog geen last van tandpijn, omdat het levende deel van de tand nog niet aangetast is.

In eerste instantie valt de pijn bij gaatjes vaak mee en is hij meer sluierend van aard, je merkt het bijvoorbeeld wanneer er iets kouds of warms, luchtstroom of zoetigheid tegen de tand komt. Hoe langer je wacht hoe pijnlijker het uiteindelijk wordt, omdat het tandbeen steeds verder aangetast wordt. Wanneer kiespijn veroorzaakt wordt door een gaatje kan alleen de tandarts je helpen om van de pijn af te komen. Voorkomen van gaatjes doe je door 2x per dag te poetsen met een goede fluoridetandpasta. Wij raden hiervoor Elmex anti cariës tandpasta aan.

Tandvleesproblemen

Pijn aan de tanden en kiezen kan ook veroorzaakt worden door teruggetrokken of ontstoken tandvlees. De pijn ontstaat in dat geval vaak bij aanraking, bijvoorbeeld tijdens het eten van iets warms of kouds of tijdens het tandenpoetsen. De voornaamste reden hiervoor is dat de tandhalzen bloot liggen, die gevoeliger zijn voor aanraking dan de tand zelf. Ontstoken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben maar vaak kan goed poetsen al veel problemen voorkomen. Teruggetrokken tandvlees kan verband houden met ontstoken tandvlees maar kan ook veroorzaakt worden door te hard poetsen. Wij adviseren daarom iedereen om een zachte tandenborstel te gebruiken. De zachte tandenborstel van Meridol is hiervoor als beste uit de test gekomen.

Ontstoken tandwortel

Je kunt last krijgen van pijn aan je tand door een ontsteking in de kies, wortel van de tand of aan de zenuwen in de tand (pulpa). Dit komt net als een gaatje en tandvleesproblemen relatief veel voor. Controle door een tandarts is nodig om de pijn te verhelpen. De behandeling van een ontstoken wortelkanaal is een stuk uitgebreider dan wanneer je een gaatje hebt, omdat hierbij de wortelkanalen schoongemaakt moeten worden.

Overige oorzaken van kiespijn

Tenslotte zijn er nog andere oorzaken van tandpijn.

  • Kiespijn kan ontstaan bij een zware verkoudheid. Deze vorm van kiespijn gaat vaak vanzelf weer over.
  • Ook een valpartij, botsing of ander letsel kan tot (interne) schade leiden en voor pijn zorgen. Om latere problemen te voorkomen adviseren we je een bezoek te brengen aan de tandarts ter controle.
  • Een lekkende vulling voor een onprettig gevoel zorgen.
  • Tanderosie
  • Abces
  • Het doorkomen van verstandskiezen
  • Bij kinderen kan pijn aan het gebit veroorzaakt worden door het wisselen van de melktanden. Dit is vooral het geval wanneer de nieuwe tanden tegen de nog niet losgelaten melktanden aandrukken.

Andere artikels over tandaandoeningen

1 reactie op “Oorzaken van kiespijn”

  1. Ik heb alleen maar af en toe last van kiespijn. Soms gaat het vanzelf een tijdje weg en soms ontstaat het vanuit het niets. Hoe komt dat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *