Ga naar de inhoud

Oorzaken van gekleurde tanden: wat je er wel en niet aan kunt doen?!

Oorzaken van gekleurde tanden

Heb jij last van gekleurde tanden die jouw prachtige glimlach verbergen? Gekleurde gelige tanden hebben verschillende oorzaken die wij hieronder toelichten. In sommige gevallen kun je wat doen aan de verkleurde tanden. Met name tanden die geel zijn geworden door eten en drinken of roken kunnen vaak weer hun natuurlijke kleur terugkrijgen.

Eten en drinken en tabak

Sommige producten veroorzaken een verkleuring op je tanden. Dit komt omdat de producten erg zuur zijn wat je tandglazuur aantast zoals frisdrank en rode wijn en tomaten. Of omdat de producten sterk gekleurd zijn waardoor de kleur in je tanden trekt zoals blauwe bessen, wijn, sojasaus, thee en zwarte koffie. Het roken van tabak zorgt voor een ernstige verkleuring van je tanden en een slechte adem. De nicotine en teer in tabak dringen zich helemaal tot in het tandvlees wat zich uit in gele en soms zelfs bruine tanden.

Aanslag van buitenaf kun je weghalen

De aanslag door eten en drinken en tabak kun je gelukkig grotendeels weghalen. Hiervoor kun je jouw tanden poetsen met een whitening tandpasta. Deze tandpasta bevat meer schuurmiddel dan normale tandpasta. Het schuurmiddel zorgt er voor dat je de kleurstof uit het eten, drinken of roken kunt verwijderen. Andere mogelijkheden zijn professioneel polijsten bij de tandarts. Ons advies? Poets ongeveer 1 a 2 keer per week met een whitening tandpasta. De andere dagen gebruik je gewoon je vertrouwde merk normale tandpasta. Met whitening krijg je nooit wittere tanden dan je originele tandkleur. Heb je altijd al gele tanden gehad dan krijg je met whitening tandpasta geen wittere tanden dan die kleur.

Veroudering

Helaas zijn er ook oorzaken van gekleurde tanden waar je weinig aan kunt doen. Je tandkleur wordt bepaald door de dikte van je tandglazuur. Het tandglazuur zorgt voor weerkaatsing waardoor de kleur van het gele tandbeen niet opvalt. Wanneer je ouder wordt, wordt de glazuurlaag op je tanden steeds dunner. Dit zorgt ervoor dat je tanden geler ogen door het onderliggende tandbeen. Daarnaast zorgt veroudering er helaas ook voor dat kleurstoffen uit voedingsmiddelen en tabak makkelijker kunnen doordringen.

Ziekte en medicatie

Ook door het gebruik van geneesmiddelen en antibiotica kunnen tanden verkleuren of kunnen er vlekken op de tanden ontstaan. Vooral bij kinderen die in de ontwikkeling zijn kan het gebruik van medicatie effect hebben op de tandenkleur. Bij verkleuring van tanden door veroudering of ziekte of medicatie kun je alleen nog witte tanden krijgen door het bleken van je tanden of het plaatsen van facings (dit zijn een soort schildjes die voor je tanden worden geplaatst). Voor zowel het bleken van je tanden als het plaatsen van facings neem je het beste contact op met je tandarts. Zelf bleken kan ook, bijvoorbeeld met dit set.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *