Een natuurlijke tandpasta zonder fluoride

Een natuurlijke tandpasta zonder fluoride

Het gebruik van fluoride staat al lange tijd onder discussie. Hoewel het nog niet is bewezen, wordt het chemische goedje in verband gebracht met botontkalking en vergroeiing van het bot. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om een tandpasta zonder fluoride te gebruiken.

Fluoride in tandpasta: gif of maakt het je tanden sterker?

Fluoride wordt aan tandpasta toegevoegd, omdat het stofje het glazuur van de tanden sterker maakt. Doordat het stofje het glazuur van tanden harder maakt en licht antibacterieel werkt, voorkomt het gaatjes. Critici beweren dat het stofje in tandpasta giftig is en tot onder andere botontkalking, botverdunning en vergroeiing van het bot leidt. Hoewel de mogelijke negatieve effecten van toediening van fluoride in tandpasta nog onder discussie staan, zijn er veel mensen op zoek naar alternatieven.

Poetsen zonder tandpasta? Een slecht idee!

Dan maar poetsen zonder tandpasta? Nee, tandartsen raden aan om tandpasta te blijven gebruiken om je tanden en tandvlees te verzorgen. Tandpasta bevat allemaal ingrediënten die goed zijn voor je tanden. Het bevat buffers, die zuren en basen neutraliseren en bacteriën doden. Door twee keer per dag te poetsen, zorg je dat er zich geen dikke laag bacteriën vormt en er geen gaatjes of tandvleesontsteking kan ontstaan. En ook niet onbelangrijk: tandpasta geeft een prettig, fris en glad gevoel.

Tandpasta zonder fluoride

Tegenwoordig zijn er ook goede tandpasta’s zonder fluoride te koop. Een van de bekendste tandpasta’s is die van het Amerikaanse merk Toms of Maine. De ‘natural’ tandpasta’s van dit merk bevatten geen fluoride. Deze natuurlijke tandpasta bevat geen kunstmatige kleur- en zoetstoffen, conserveermiddelen of dierlijke ingrediënten. De tandpasta verwijdert tandplak net zo goed als de chemische tandpasta’s en zorgt door toevoeging van natuurlijke olie voor een frisse adem. De fluoride vrije Tom’s of Maine Natural Care tandpasta is te koop in de smaken Cinnamint, Peppermint en Spearmint.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu