Ga naar de inhoud

Nagelbijten slecht voor je tanden?

Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte, nagelbijten is naast neuspeuteren één van de meest voorkomende gewoontes van mensen. Nagelbijten lijkt op het eerste oog onschuldig voor je tanden, maar is dat wel zo? Regelmatig wordt dan ook aan ons de vraag gesteld of nagelbijten je tanden beschadigt.

Nagelbijten en schade tanden

Over de gevolgen van nagelbijten op het gebit valt veel te zeggen. Er zit namelijk een groot verschil tussen de mensen die af en toe nagelbijten en mensen die dat dagelijks doen. Bij beide groepen kan nagelbijten leiden tot het afbrokkelen van minuscule stukjes tand en slijtage aan de tanden. Nagels zijn behoorlijk hard en bij nagelbijten komt er een behoorlijke kracht op de (voor)tanden. De tanden klappen telkens hard op elkaar bij het afbijten.

Gevolgen voor tanden

Toch zijn het vooral de mensen die dagelijks nagelbijten en dat al lang doen, die een groter risico lopen op schade aan de tanden. Het stelselmatig bijten zorgt voor slijtage. Door de slijtage worden de tanden zwakker, kunnen de tanden korter worden of kunnen er zelfs zichtbaar stukjes tand afbreken. De slijtage komt voort uit de krachten die vrijkomen op de tanden bij het afbijten van de nagels. Je kunt je voorstellen dat als dit dagelijks en jarenlang voortduurt, dit (blijvende) schade op kan leveren voor te gebit.

Ook kan nagelbijten klachten van het kaakgewricht veroorzaken. Klachten op het kaakgewricht komen -naast de eerder beschreven slijtage- voort uit de soms vreemde bekken die mensen trekken om het stukje nagel af te bijten of te scheuren.

Tenslotte spelen ook de bacteriën die op je nagels zitten een rol. Door met je vingers in de mond te zitten, kunnen er extra bacteriën in de mond terecht komen. Deze bacteriën kunnen voor tandbederf (cariës) en infecties zorgen in de mond.

Stop tijdig

We adviseren daarom om te stoppen met nagelbijten om verdere (zichtbare) schade te voorkomen. De beste manier is proberen de verleiding te weerstaan. Om daar bij te helpen zijn er diverse goede hulpmiddeltjes te koop, zoals bijvoorbeeld Bytex.

2 reacties op “Nagelbijten slecht voor je tanden?”

  1. Bij mij is er ooit een stukje tand afgebroken tijden het nagel bijten. Gelukkig niet al te groot maar reden genoeg voor mij om er mee te stoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *