Nagelbijten slecht voor je tanden?

Nagelbijten slecht voor je tanden?

Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte, nagelbijten is naast neuspeuteren één van de meest voorkomende gewoontes van mensen. Nagelbijten lijkt op het eerste oog onschuldig voor je tanden, maar is dat wel zo? Regelmatig wordt dan ook aan ons de vraag gesteld of nagelbijten je tanden beschadigt.

Nagelbijten en schade tanden

Over de gevolgen van nagelbijten op het gebit valt veel te zeggen. Er zit namelijk een groot verschil tussen de mensen die af en toe nagelbijten en mensen die dat dagelijks doen. Bij beide groepen kan nagelbijten leiden tot het afbrokkelen van minuscule stukjes tand en slijtage aan de tanden. Nagels zijn behoorlijk hard en bij nagelbijten komt er een behoorlijke kracht op de (voor)tanden. De tanden klappen telkens hard op elkaar bij het afbijten.

Gevolgen voor tanden

Toch zijn het vooral de mensen die dagelijks nagelbijten en dat al lang doen, die een groter risico lopen op schade aan de tanden. Het stelselmatig bijten zorgt voor slijtage. Door de slijtage worden de tanden zwakker, kunnen de tanden korter worden of kunnen er zelfs zichtbaar stukjes tand afbreken. De slijtage komt voort uit de krachten die vrijkomen op de tanden bij het afbijten van de nagels. Je kunt je voorstellen dat als dit dagelijks en jarenlang voortduurt, dit (blijvende) schade op kan leveren voor te gebit.

Ook kan nagelbijten klachten van het kaakgewricht veroorzaken. Klachten op het kaakgewricht komen -naast de eerder beschreven slijtage- voort uit de soms vreemde bekken die mensen trekken om het stukje nagel af te bijten of te scheuren.

Tenslotte spelen ook de bacteriën die op je nagels zitten een rol. Door met je vingers in de mond te zitten, kunnen er extra bacteriën in de mond terecht komen. Deze bacteriën kunnen voor tandbederf (cariës) en infecties zorgen in de mond.

Stop tijdig

We adviseren daarom om te stoppen met nagelbijten om verdere (zichtbare) schade te voorkomen. De beste manier is proberen de verleiding te weerstaan. Om daar bij te helpen zijn er diverse goede hulpmiddeltjes te koop, zoals bijvoorbeeld Bytex.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Bij mij is er ooit een stukje tand afgebroken tijden het nagel bijten. Gelukkig niet al te groot maar reden genoeg voor mij om er mee te stoppen!

  2. Jessica

    Ik zou graag stoppen… maar het is te veel een gewoonte…

Geef een reactie

Sluit Menu