Ga naar de inhoud

Wat je moet weten over het gebit van kinderen

gebit van kinderen

Zodra de eerste tandjes van jouw kind doorkomen, is het aan te raden te starten met de verzorging van het gebit. Maar waar moet je rekening mee houden bij het gebit van kinderen?

Wanneer starten met tandenpoetsen bij kinderen?

De eerste melktandjes bij kinderen verschijnen als ze tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Vanaf dit moment is het belangrijk te starten met 1x poetsen van de tandjes per dag. Vanaf 2 jaar is het aan te raden 2x per dag het gebit van je kind te poetsen. Wanneer jouw kindje 3 jaar is zal in veel gevallen het volledige melkgebit van in totaal 20 tandjes zichtbaar zijn. Rond de leeftijd van 6 jaar komen de eerste permanente tanden tevoorschijn.

Hoe zorg je voor een goede mondhygiëne bij kinderen?

Een goede mondhygiëne bij kinderen is belangrijk om problemen met het gebit op latere leeftijd te voorkomen. Op jonge leeftijd wordt namelijk de basis gelegd voor de latere volwassen tanden. Vaak geven slecht verzorgde melktanden (gaatjes, erosie, verkleuring) ook problemen bij de volwassen tanden, nadat die voor die slechte melktanden in de plaats zijn gekomen. Belangrijk is het daarom om voor een goede mondhygiëne te zorgen, door tenminste deze tips toe te passen:

  • Beperk de inname van suiker bij kleine kinderen om gaatjes te voorkomen.
  • Gebruikt tandpasta met fluoride om het tandglazuur te versterken. Voor kinderen zijn er speciale tandpasta’s met fluoride. Bijvoorbeeld de peutertandpasta van Elmex (of die voor oudere kinderen).
  • Poets de tanden van jouw kind regelmatig en leer ze zelf te poetsen en te flossen. Poets bij kleine kinderen de tanden en kiezen zelf na.

Welke uitdagingen zijn er bij het gebit van kinderen?

Veel kinderen zuigen op hun duim of gebruiken een speen als ze klein zijn. Het is aan te raden het duimen of een speen te stoppen voordat de permanente tanden en kiezen doorbreken. Ook het gebruik van een fles bij baby’s kan gaatjes vooroorzaken. Geef hierom liever water in een fles dan melk of vruchtensap. Zeker ’s nachts geef je kinderen liever geen siroop of vruchtensap.

Lees ook: zuigfles cariës bij kinderen

Met je kindje naar de tandarts

Wanneer jouw kindje de eerste tandjes krijgt, is het aan te raden een bezoek aan de tandarts te brengen. Ga samen met jouw kindje naar de tandarts en geef zelf het voorbeeld door eerst zelf in de stoel te gaan zitten. Laat daarna jouw kindje op jouw schoot zitten voor een veilig en vertrouwd gevoel.

Lees ook: voor het eerst met je kind naar de tandarts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *