Ga naar de inhoud

Melktanden vroegtijdig kwijtraken erg?

Melktanden vroegtijdig kwijtraken

Hoe erg is het als er tijdens een valpartij, stoeipartij of sport een melktand uit de mond van uw kind valt, los komt te staan of er een stukje afbreekt? We leggen in deze blog uit of het erg is om melktanden vroegtijdig kwijt te raken.

Lees ook: Tandendoosje

Gevolgen verliezen melktand

Het voortijd verlies van melktanden en – kiezen lijkt op het eerste oog minder erg dan bij een blijvende volwassen tand. Een melktand wordt immers nog vervangen. Toch kan een uitgevallen of beschadigde melktand de ondergelegen blijvende tand beschadigen. Het vroegtijdig verliezen van melktanden kan afwijkingen in de stand van de tanden tot gevolg hebben. De blijvende tanden of kiezen kunnen opschuiven, scheef gaan staan, elkaar verdringen of geblokkeerd raken in hun doorbraak. Op termijn is dan misschien een beugel noodzakelijk om de tanden voldoende ruimte te geven en de scheefstand te verhelpen.

Op zich zijn de gevolgen van het vroegtijdig kwijt raken van een melktand dus overkomelijk. Met een korte periode een beugel (wat ruim 30% van de kinderen toch al moet) kan een eventuele scheefgroei door het vroegtijdig verliezen van een melktand verholpen worden. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat het vroegtijdig kwijtraken van een melktand het doorkomen van blijvende tanden verkleint of dat deze blijvende tanden helemaal nooit meer doorkomen. Ga daarom altijd ter controle naar de tandarts voor professioneel medisch advies.

Controle door tandarts

Als bij een kind een tand uit zijn mond gevallen is, een tand los in de mond staat, of er een stukje van een tand afgebroken is, kunt u het beste zo snel mogelijk naar een tandarts gaan. Niet in alle gevallen zal de tandarts actie ondernemen, bijvoorbeeld als het melkgebit met schade automatisch zal worden vervangen door het vaste gebit tijdens het wisselen. De tandarts zal in ieder geval altijd controleren wat de schade voor de nog door te komen volwassen tanden en tandvlees zijn. Dit doet hij bijvoorbeeld door het maken van het röntgenfoto en het testen van de omliggende tanden.

De tandarts kan beoordelen of de tand uiteindelijk teruggezet kan worden. Een melktand zal niet altijd teruggezet worden. Het kan ook zijn dat een tand los is gaan zitten of naar achter is geklapt. Ga ook in dat geval zo snel mogelijk naar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of de tand weer rechtgezet kan worden. Een afgebroken melktand zal de tandarts niet altijd behandelen omdat deze nog vervangen wordt. Wel kunnen in dat geval de scherpe randjes van de afgebroken tand worden bijgeslepen om ervoor te zorgen dat het kind hier geen last van heeft

Neem een uitgevallen tand of afgebroken stukje altijd mee in een beetje melk of speeksel. Zorg dat de tand nat blijft. Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een tandarts en wacht niet wanneer uw kind melktanden vroegtijdig kwijtraakt.

2 reacties op “Melktanden vroegtijdig kwijtraken erg?”

  1. Mijn zoontje is met zijn voortandjes op zijn fietsje gevallen. De tandarts heeft 1 tand rechtgezet en gevijld, de andere was er uit en heeft hij niet terug gezet, kon niet meer. Komt goed zij hij.

    1. Dag mijn zoontje van twee is ook gevallen en een stukje van zijn tand is gebroken. De tandrtst heeft de keuze gemaakt om het uit te trekken. Nu twijfel ik of het wel nodig was on het eruit te trekken terwijl ee juist heel vaak wordt gekozen om het erin te laten of twrug te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *