Ga naar de inhoud

Kunstgebit goed en grondig reinigen

Kunstgebit reinigen

Een kunstgebit moet regelmatig schoongemaakt worden. Wel zo hygiënisch en goed voor de levensduur van het kunstgebit. Net als op je tanden hechten zich namelijk aan het kunstgebit bacteriën die leven van je speeksel en de voedingsresten uit eten en drinken. Net als met het normale gebit moeten dus ook het kunstgebit regelmatig goed en grondig reinigen

Dagelijks reinigen

Net als bij het poetsen van gewone tanden, is bij het reinigen van het kunstgebit vooral de frequentie van groot belang. Een kunstgebit moet namelijk elke dag na het dragen en na elke maaltijd schoongemaakt worden. Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn, enzovoort. Spoel na iedere maaltijd het kunstgebit en de mond schoon met water. Gebruik een speciale protheseborstel (hier te koop) om de prothese of het kunstgebit goed schoon te borstelen en daarmee te ontdoen van tandplak. Reinig uw kunstgebit dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel en een gebitsreinigingsborstel. Volg daarbij de voorschriften van de fabrikant. Het reinigingsmiddel van Ecosym vinden wij erg goed in gebruik. Je doet een beetje van het middel op het gebit en poetst met de gebitsborstel alle schoon. Gebruik in geen enkel geval heet water of chemische (agressieve) reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of bruistabletten. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aangezicht aantasten. Leg uw kunstgebit ook niet ‘s nachts in een bakje met water. We adviseren u het kunstgebit ’s nachts droog te bewaren. Gebruik daarnaast verder niets anders dan de protheseborstel, dus geen mesje, voor het reinigen van het gebit en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u het gebit.

Grondig reinigen

Naast het dagelijks reinigen na de maaltijd en het dragen raden we je aan het kunstgebit één keer per week een nachtje in een grondig reinigingsmiddel te leggen. Ook hier raden wij het weekreinigingsmiddel van Ecosym aan. Dit reinigingsmiddel maakt intensiever schoon en is vooral bedoeld om tandsteen en verkleuringen te verwijderen. In het Ecoysm reinigingsmiddel laat je het gebit een nachtje staan.

Poets ook het tandvlees mee

Tenslotte is het dagelijks reinigen van het gebit na gebruik of na het eten ook de bedoeling dat je ook gelijk je mond mee poetst. Hiermee verwijder je bacteriën en etensresten, houdt je het tandvlees in goede conditie en voorkom je dat het kaakgewricht slinkt. Het tandvlees van de boven- en onderkaak masseren en reinigen kunt je het beste doen met een mondmassagetandenborstel en fluoridetandpasta en lauw water. Masseer met de tandenborstel minstens één keer per dag het tandvlees waarop uw kunstgebit rust. Poets ook uw gehemelte en tong, want ook daar kunnen voedselresten zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *