Wat kost een beugel? Kosten van een orthodontie behandeling

Wat kost een beugel? Kosten van een orthodontie behandeling

Een vraag die ons zeer regelmatig wordt gesteld is wat de kosten van een beugel zijn. Steeds meer kinderen krijgen van de tandarts het advies om een beugel te nemen. Scheve tanden en kaken kunnen op latere leeftijd tot problemen leiden. Daarnaast zien rechte tanden er gewoon veel mooier en representatiever uit. Daar hebben kinderen hun hele leven wat aan. Om diezelfde redenen kiezen ook steeds meer volwassenen voor een orthodontiebehandeling. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een beugel en een behandeling bij de orthodontist? Met welke kosten moet je rekening houden?

Gemiddelde kosten orthodontist

Een gemiddelde behandeling bij een orthodontist kost tussen de 2000-3000 euro. Veel is afhankelijk wat er precies moet gebeuren en of een volledige behandeling nodig is. Bij eenvoudige behandelingen kunnen de kosten ook lager uitvallen. Wat een beugel precies kost is per persoon en orthodontist verschillend. Deze twee aspecten bespreken we hieronder nog wat uitgebreider.

Overheid stelt jaarlijks de tarieven vast

Eerst maar eens kijken wat de verschillen zijn per orthodontist. De overheid stelt jaarlijks de maximum tarieven per onderdeel van de behandeling vast. Onderdelen zijn bijvoorbeeld het maken van een foto, een nacontrole of het plaatsten van een slotjesbeugel. Het aantal onderdelen per behandeling bepaalt de uiteindelijke kosten die u moet betalen voor een beugel. Elke orthodontist moet zich aan deze maximale tarieven houden en dus dezelfde tarieven rekenen. Zo zal het eerste consult bij elke orthodontist maximaal 20,44 euro kosten (tarieven 2017), het plaatsen van een slotjesbeugel zo’n 322 euro (afhankelijk van het aantal slotjes) en per controle van die beugel 26-30 euro.

Verschillen in kosten per orthodontist

Ondanks dat de overheid dus jaarlijks de kosten vaststelt die een orthodontist in rekening mag brengen, kunnen er nog wel verschillen ontstaan per orthodontist. Een orthodontist kan bijvoorbeeld een extra controle of foto adviseren. Het aantal controles, de extra’s en de werkwijze kan verschillen per orthodontist. Hij of zij doet dat uiteraard altijd om uw kind of uzelf het beste resultaat te geven. De orthodontist kan na het eerste consult of na het opstellen van het behandelplan meer duidelijkheid geven over de kosten van een beugel. Omdat de prijzen per orthodontist kunnen verschillen raden we aan om altijd een of meerdere offertes opvragen bij een paar orthodontisten, zodat je de kosten kunt vergelijken.

De behandeling verschilt per persoon

Bij het ene kind staan de tanden schever dan bij het andere kind of gaat de behandeling voorspoediger dan bij een ander. Het kan dus heel goed zijn dat een behandeling van uw zoon of dochter duurder uitvalt dan die van de buurjongen. Dat heeft vooral te maken met de duur van de behandeling, het aantal controles, de werkwijze en de gebruikte materialen. Zo speelt bijvoorbeeld de soort beugel een rol. De ene beugel moet vaker onderhouden worden door de orthodontist, inclusief materiaalkosten. Een voorbeeld is een blokjesbeugel, waar het terug plaatsen, spannen en schoonmaken veel meer tijd kost dan een simpele uitneembare beugel. Daarnaast moeten veel kinderen / volwassenen een behandeling doorlopen met meerdere soorten beugels. Er zijn ook mensen met een gebit waar de stand al dusdanig goed is dat er maar één type beugel nodig is.

Ons advies

De kosten van een orthodontie behandeling en een beugel zijn best hoog te noemen. Toch heeft u kind of uzelf een leven lang profijt van een beugel. Minder gezondheidsklachten en een mooier uiterlijk zijn enkele voorbeelden hiervan. In tegenstelling tot tandartskosten vallen de kosten voor orthodontie buiten het basispakket. Wij adviseren u om uzelf en uw kind(eren) aanvullend te verzekeren voor orthodontie.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu