Kinderen hun tanden te laten poetsen: tips vanuit de psychologie

Kinderen hun tanden te laten poetsen: tips vanuit de psychologie

Het poetsen van tanden is voor veel kinderen niet het leukste dat er is. Ook al benoem je als ouder het belang van een goede mondhygiëne -net als gezond eten- vaak is je kind aan het tandenpoetsen krijgen elke avond een ware opgave. Ze willen niet tanden poetsen en maken flinke stampij. Gelukkig zijn er een aantal handige tips uit de (gedrags) psychologie die jou helpen de tanden van jouw kind te laten poetsen.

Tip 1. Routine
Kinderen hebben een routine nodig bij het tandenpoetsen zodat ze weten wat er gaat komen en zich hier veilig bij voelen. Kies een vast tijdstip of moment waarop je jouw kind laat tandenpoetsen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan en ’s ochtend voor het naar school gaat.

Tip 2. Wees een rolmodel
Als ouder ben je een rolmodel voor jouw kind. Laat jouw kind zien hoe jij tandenpoetst en betrek ze bij het proces. Laat ze jouw tanden poetsen. Of wellicht heeft jouw kind een held of idool die tandenpoetsend te zien is.

Tip 3. Wees positief
Benadruk de positieve dingen die jouw kind doet tijdens het tandenpoetsen. Laat ze een dansje doen, geef een high five of lees een extra verhaaltje voor als beloning.

Tip 4. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
Laat jouw kind zelfstandig poetsen als het hier oud genoeg voor is. Geef ze eigen verantwoordelijkheid en laat ze hun eigen tandenborstel kiezen.

Tip 5. Denk aan de zintuigen
Er weleens aan gedacht wat de zintuigen voor invloed op het tandenpoetsen bij kinderen? Denk aan een sterke tandpasta smaak of een harde tandenborstel. Wij raden de milde peuter en junior tandpasta‘s van Elmex aan. Wellicht is het water om de mond mee te spoelen te koud of te warm? Houd bij het tandenpoetsen rekening met de zintuigen van jouw kind.

Tip 6. Praat met jouw kind
Praat met jouw kind over het belang van een goede mondhygiëne. Wees open en eerlijk en vertel wat er kan gebeuren als er niet goed gepoetst wordt. Laat ze een televisie programma kijken over gezonde tanden of een games spelen op de computer.

Tip 7. Voorkom angst
Wanneer je zelf angstig of gestrestst bent over het tandenpoetsen van jouw kind, dan voelt een kind dit aan. Blijf rustig zodat je kind ook rustig is.

Tip 8. 2 minuten
Het poetsen van de tanden duurt 2 minuten. Doe dit met een glimlach, wordt niet boos en maar maak er juist een leuk moment van met jouw kind. Voor je het weet zijn de 2 minuten om en gaat iedereen weer verder met de dagelijkse bezigheden.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

  1. Goede tips! Vooral tip 1 tot en met 4 hebben bij ons erg goed geholpen. Bij tip 4 hebben we stap voor stap onze dochter geleerd zelf te poetsen. Eerst deden wij het voor haar. Na enkele weken mocht ze zelf een paar tanden poetsen, daarna namen wij het weer over. Vervolgens mocht ze het helemaal zelf doen waarna wij nog even na poetsten. Daarna kon ze het eigenlijk volledig zelfstandig.

Geef een reactie

Sluit Menu