Kind heeft kiespijn

Kind heeft kiespijn

Kiespijn kan optreden bij het kauwen op voedsel, constant zeurend aanwezig zijn of je kind kan er zelfs ‘s nachts wakker van worden. Als een kind ergens pijn heeft merk je dat snel genoeg, ook als ze dat niet direct vertellen. Veel huilen en zeuren / hangerig, slecht slapen, onrustig zijn, niet willen eten omdat het kauwen pijnlijk is, lichte koorts, over de wangen wrijven en rode wangetjes zijn slechts enkele symptomen. Gelukkig zullen de meeste kinderen het wel zeggen als ze kiespijn hebben.

Wat doen als je kind kiespijn heeft

Het beste wat je kunt doen als je kind kiespijn heeft is een afspraak maken bij de tandarts of in ieder geval even bellen. De tandarts kan dan vertellen wat verder te doen. In veel gevallen wordt de kiespijn bij kinderen veroorzaakt door gaatjes en een ontsteking van de tand of kies. Deze oorzaken moeten behandeld worden.

In de tussenliggende periode mag je een pijnstiller geven. Voor (kleine) kinderen zijn er speciale kinderparacetamol of zetpillen te koop. Zorg er voor dat je die altijd op voorraad hebt liggen. Daarnaast helpt het als je voor afleiding zorgt. Ga in de tussentijd bijvoorbeeld een gezelschapsspelletje doen of zet een leuke film op.

Hoe kiespijn bij een kind herkennen

Een kind zal in veel gevallen aangeven dat het pijn heeft in de mond. Tandpijn kenmerkt zich door een zeurende of kloppende pijn die constant aanwezig is, of steeds weer weggaat en dan weer terugkomt. Ook oorpijn door het uitstralen van tand of kies naar het oor is kenmerkend. Andere signalen zoals veel huilen, niet meer willen kauwen of bijten aan één kant, niet meer willen eten, slecht slapen en onrustig zijn, kunnen pijn in de mond bij kinderen impliceren.

Andere oorzaken

Hoewel gaatjes of een ontsteking de meest voorkomende oorzaken zijn kan ook het doorkomen en wisselen van tanden voor pijn zorgen. Ook daarvoor helpt een pijnstiller om de pijn – die weer vanzelf verdwijnt als de tand is doorgekomen – te verlichten. Wanneer de pijn niet over gaat of toeneemt, neem dan contact op met de tandarts. Mogelijk is er dan wat anders aan de hand, zoals een tandvleesontsteking.

Tenslotte kan het voorkomen dat je kind na een val een scheurtje in zijn of haar tand heeft. Die pijn kan direct na de val of botsing ontstaan, maar komt soms ook pas na enkele uren of zelfs dagen opzetten. Bij deze oorzaak is het van belang om een afspraak te maken bij de tandarts.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Mijn zoontje heeft erg veel kiespijn en een paracetamol lijkt niet te werken. Daarnaast is onze tandarts deze kerstweek op vakantie, wat moet ik doen?

    1. Hallo Barbara,

      Als je tandarts op vakantie is kun je het beste toch even zijn telefoonnummer bellen. Als het goed is krijg je dan een bandje te horen waarop het telefoonnummer van een collega wordt gegeven die zijn (spoed)dienst overneemt.

Geef een reactie

Sluit Menu