Ga naar de inhoud

Kies laten trekken (wat gaat er gebeuren)

Kies laten trekken

Niemand zit er op te wachten, maar soms kan het nodig zijn: het trekken van een kies. Meestal wordt dit door de tandarts gedaan. In sommige gevallen, wordt je door de tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg. Wat gaat de tandarts doen?

Waarom moet een kies getrokken worden?

De tandarts zal er eerst al het mogelijke aan doen om de kies te behouden. Alleen wanneer het dus echt noodzakelijk is zal de tandarts overgaan tot trekken van de kies, bijvoorbeeld bij tandbederf of ernstige tandvleesontsteking waardoor de tand niet meer te redden is. Ook wordt een kies getrokken als er serieus ruimtegebrek in de mond is ontstaan. Tot slot kunnen kiezen ook preventief getrokken worden. Dit gebeurt vaak bij verstandskiezen als ze niet goed doorkomen of als van te voren al duidelijk is dat er in de kaak niet voldoende ruimte is voor de verstandskies.

Pijnloze behandeling

Wat gaat de tandarts doen wanneer hij de kies gaat trekken? Een kies wordt altijd onder verdoving getrokken. Het trekken zelf is dus pijnloos. De tandarts maakt, nadat hij er zeker van is dat de verdoving werkt, in de meeste gevallen eerst het tandvlees rondom de kies een beetje los. Daardoor komt de kies al enigszins los te staan. Daarna gebruikt hij een speciale tang om de kies er uit te trekken, door een draaiende of wrikkende beweging te maken. Meestal wordt de kies er in zijn geheel uitgehaald. Soms kan het echter nodig zijn de kies in delen te verwijderen.

Door het trekken van de kies ontstaat er een wond in de mond. Deze wond bloedt behoorlijk, dus de tandarts geeft de patiënt een gaasje om op te bijten. Dat gaasje is bedoeld om het bloeden te stelpen en mag je ongeveer na een halfuurtje uit de mond halen. In de meest gevallen wordt de wond niet gehecht.

Hoe bereidt ik mij voor op het trekken van een kies

Voor het trekken van een tand of kies is het niet noodzakelijk om nuchter te blijven, eet van tevoren dus gewoon goed. Mocht je antistollingsmedicatie gebruiken, dan is het verstandig dit op voorhand met de tandarts te bespreken. Overige medicijnen kunt u het beste op een lijstje vermelden en voor de behandeling aan de tandarts melden. Geneesmiddelen neemt u gewoon in voor de behandeling. Bij twijfel neemt u contact op met de tandarts.

Pijn na de behandeling

Na het trekken van de kies kan je direct naar huis. De verdoving zal nog wat nawerken, maar na vier uur kan je soms nog wel enige pijn krijgen. Deze pijn kan bestreden worden met bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Ook het koelen van de wang kan de pijn verzachten. De tandarts zal je hier over informeren. Daarnaast is het belangrijk dat je gedurende de eerste uren na de behandeling – dus zolang de verdoving nog niet uitgewerkt is – geen warme dranken of warm voedsel nuttigt. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken en door de verdoving van de mond kan je op je wang bijten. Als de verdoving is uitgewerkt, mag je gerust weer voorzichtig eten en drinken.

Tanden poetsen na het trekken

Het is van belang om de mond na de behandeling goed schoon te houden. Vanaf enkele uren na de behandeling mogen de tanden weer gepoetst worden, maar wees voorzichtig rond de wond. Ook te hard spoelen kan de wond weer laten bloeden. Dus wees ook daar voorzichtig mee. Voor extra hygiëne kan een antibacteriële mondspoeling gebruikt worden. Aangeraden wordt om de eerste dagen terughoudend te zijn met roken en het nuttigen van alcohol, omdat deze zaken het genezingsproces kunnen vertragen.

1 reactie op “Kies laten trekken (wat gaat er gebeuren)”

  1. Ik vond het in het begin maar eng, maar het viel eigenlijk reuze mee. Eigenlijk alleen de verdoving na het trekken is nog even lastig met praten/eten maar verder geen pijn gehad tijdens het weghalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *