Ga naar de inhoud

Keelontsteking: symptomen en behandeling

keelonsteking

Een keelontsteking, ook wel bekend als faryngitis, is een ontsteking van de keel, met name het achterste gedeelte van de keel (de keelholte of farynx). Deze aandoening kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, maar de meest voorkomende oorzaak is een virale of bacteriële infectie.

Symptomen van een keelontsteking

De belangrijke kenmerken zijn:

  1. Keelpijn: dit is meestal het meest opvallende symptoom. De keel kan rood en geïrriteerd aanvoelen en het kan pijnlijk zijn om te slikken. De pijn kan plots opkomen of geleidelijk aan en kan variëren van een vervelend gevoel tot een heftige pijn.
  2. Rode keel: de achterkant van de keel kan rood en gezwollen lijken.
  3. Keelirritatie: mensen met een keelontsteking kunnen last hebben van een kriebelende of prikkende sensatie in de keel. Soms zijn de klieren in de hals vergroot.
  4. Heesheid: soms gaat een keelontsteking gepaard met heesheid of stemveranderingen.
  5. Koorts: bij een bacteriële keelontsteking kan koorts optreden, maar dit is minder gebruikelijk bij virale keelontstekingen.
  6. Keelpijn kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoesten, een verstopte neus, niezen, en vermoeidheid.

Virale keelontstekingen worden meestal veroorzaakt door verkoudheidsvirussen, terwijl bacteriële vaak worden veroorzaakt door Streptokokken-bacteriën (strep-keel). Met andere woorden: een keelontsteking kan afzonderlijk voorkomen, maar kan net zo goed samenvallen met griep, een verkoudheid of andere ziektes.

Behandeling

Meestal geneest de infectie spontaan en is keelpijn binnen de tien dagen voorbij. Wanneer deze blijft aanslepen, consulteer je best een dokter. Behandeling van een keelontsteking kan afhangen van de oorzaak:

  • Virale keelontstekingen worden meestal behandeld met rust, voldoende vochtinname en pijnstillers om de symptomen te verlichten.
  • Bacteriële keelontstekingen worden vaak behandeld met antibiotica om de infectie te bestrijden.

Het is ook belangrijk om besmetting van anderen te voorkomen door goede hygiënische maatregelen te nemen, zoals handen wassen en het vermijden van nauw contact met anderen totdat je niet meer besmettelijk bent.

Tips

Ook al geneest de ziekte met voldoende rust, met onderstaande tips kun je je keelpijn verzachten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *