Ga naar de inhoud

Is zoetstof slecht voor je tanden?

Is zoetstof slecht voor je tanden?

Dat suiker niet goed voor je tanden is, dat weten de meeste mensen wel. Steeds vaker vervangen fabrikanten suiker dan ook voor zoetstof. Maar hoe zit het met die zoetstof? Is dat ook slecht voor je tanden?

Waarom suiker slecht voor je tanden is?

Suiker is slecht voor de tanden omdat de bacteriën in de mond het omzetten in zuren. Deze zuren verlagen de pH-waarde in de mond waardoor het tandglazuur van het gebit oplost. Het glazuur herstelt zich hierna van nature, maar als er te kort op elkaar suiker wordt gegeten dan krijgt het glazuur geen tijd om te herstellen. Het tandglazuur wordt daardoor zwakker waardoor bacteriën door het harde glazuur de tand kunnen aantasten. Als dat gebeurt ontstaan er gaatjes. Omdat we dagelijks heel veel suiker binnen krijgen, hebben veel volwassenen en kinderen dan ook regelmatig last van gaatjes.

Wat is zoetstof?

Zoetstof geeft de zelfde zoete smaak als suiker maar brengt bijna geen calorieën met zich mee. Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. De intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker. Aspartaam en sucralose zijn hier voorbeelden van en vindt je in light-frisdranken. Extensieve zoetstoffen zijn juist minder zoet. Zoals xylitol en sorbitol, welke in kauwgom en tandpasta zitten. Beide soorten zoetstoffen worden steeds vaker in heel veel verschillende producten gestopt als alternatief voor suiker.

Waarom zoetstof minder schadelijk is?

Zoetstoffen zijn minder schadelijk voor je tanden dan suiker. Zoetstoffen worden door de bacteriën in de mond niet omgezet in zuren. Xylitol dat in kauwgom zit, wordt zelfs gebruikt om tandbederf tegen te gaan. En ook in tandpasta’s vind je zoetstoffen die niet schadelijk voor je tanden zijn. Zoetstoffen die in light-frisdranken zit is ook niet schadelijk. Dat betekent echter niet dat je onbeperkt frisdrank kunt drinken. De zuren en lage pH-waarde van frisdrank (die het drankje zo lekker fris maken) zijn wel (heel) slecht voor je tanden. Ook zonder suiker en met zoetstof zijn light frisdranken dus nog steeds schadelijk voor je tanden, maar dat komt dus niet door de zoetstof. En het gebruik van een zoetje in de koffie? Zoetjes zijn een goede vervanger van suiker en zijn veel minder schadelijk voor je gebit. Goed voor de lijn én voor je tanden dus!

1 reactie op “Is zoetstof slecht voor je tanden?”

  1. Blij om te horen dat zoetjes niet slecht voor mijn tanden zijn! Ik ben volledig overgestapt van suiker naar zoetstof en zoetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *