Ga naar de inhoud

Is spoelen met mondwater veilig of ongezond?

is mondwater ongezond?

Er zijn heel veel verschillende soorten mondspoelmiddelen verkrijgbaar. De ene oplossing werkt tegen gevoelige tanden en weer een andere geeft een frisse adem. Hoewel veel producten uitstekende resultaten bieden en gewoon bij de supermarkt of drogist te verkrijgen zijn, kunnen er wel een aantal kanttekeningen geplaatst worden bij het gebruik er van. Maar is mondwater gezond of ongezond?

Mondwater veilig of ongezond?

Voor mensen met een normaal gebit wordt over het algemeen afgeraden om mondspoelmiddel te gebruiken. Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat er naast voordelen ook nadelen zitten aan het dagelijkse gebruik van antibacterieel mondwater. Naast de slechte bacteriën doodt antibacterieel mondwater namelijk ook de goede bacteriën. Deze goede bacteriën spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van het gebit. Bovendien blijkt dat deze goede bacteriën ook een rol spelen bij de gezondheid van je bloedvaten. Overmatig gebruik van mondwater heft deze positieve effecten op en heeft dus niet altijd het gewenste effect. Bovendien pakt het gebruik van mondspoelmiddel niet het probleem aan, maar is het een tijdelijke oplossing.

Toch heeft mondwater ook voordelen. Mondspoelmiddel is vooral een aanvulling op het twee keer per dag tandenpoetsen. Het is absoluut geen vervanging voor het poetsen van de tanden. Aanvullend kan uw tandarts of mondhygiënist je aanraden de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon te maken en/of je mond te spoelen met een mondspoelmiddel. Bijvoorbeeld mensen die een beugel dragen kunnen de ruimtes rond de beugel onvoldoende reinigen met tandpasta. Mondspoelmiddel kan dan helpen om op de plekken waar men niet kan komen met een tandenborstel het tandglazuur gezond en sterk te houden. Daarnaast wordt mondspoelmiddel geadviseerd voor mensen die een verhoogde kans op gaatjes hebben, gevoelige tanden (als het tandvlees is teruggetrokken) hebben en om gaatjes in de tandwortel (wortelcariës) te voorkomen. Mondspoelmiddelen met antibacteriële eigenschappen kunnen dan een bijdrage leveren aan een goede mondhygiëne. Dit type spoelmiddel kan helpen de ontwikkeling van tandplak te verminderen en de conditie van het tandvlees te verbeteren.

Conclusie en het juiste mondwater gebruiken

Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden we overmatig gebruik van mondwater af. Wil je toch spoelen als aanvulling op het tandenpoetsen, houd het dan bij één keer spoelen per dag. Kies er dan bovendien voor om het juiste mondwater te gebruiken. Halita mondspoelmiddel is relatief veilig en bevat bovendien fluoride, een actief bestandsdeel dat het tandglazuur sterker maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *