Hoe zelf testen of je uit je mond stinkt

Hoe zelf testen of je uit je mond stinkt

Iedereen ruikt wel eens uit zijn of haar mond, maar hoe weet je wanneer dat het geval is? Er zijn gelukkig verschillende manieren om jezelf te testen op een slechte adem.

Zelf testen of je adem stinkt

Het zelf testen van de geur uit je mond kun je makkelijk testen met een simpel trucje: lik met het achterste gedeelte van je tong over je hand en laat je speeksel drogen. Ruikt het gedroogde speeksel vervolgens onaangenaam, dan stinkt je adem helaas waarschijnlijk ook. Een variant op deze test kan worden uitgevoerd door met een verbandgaasje of een lepel wat aanslag van het achterste deel van de tong te halen. Ruikt dat niet lekker, dan geldt dat ook voor de uitgeademde lucht.

Vaak zie je mensen die denken dat ze uit hun mond stinken, blazen in de hand en vervolgens ruiken. Helaas werkt dit niet altijd. Je kunt namelijk meestal niet de geur van je eigen adem ruiken. Dus wanneer je op je hand blaast en dit vervolgens gaat ruiken geeft dit niet altijd een betrouwbaar beeld. Uiteraard ruiken, andere mensen je adem wel. Als je dit durft kun je ook iemand die dicht bij je staat om zijn eerlijke mening vragen.

Naast deze huis-tuin-en-keuken methoden zijn er ook professionele testers te koop die je kunnen waarschuwen als je uit je mond stinkt. Deze zogenaamde adem analyzers pikken de vluchtige stoffen op die worden afgegeven door de bacteriën.

Oorzaak slechte adem

’s ochtends heeft iedereen bij het opstaan een minder frisse adem. Even de mond spoelen of tandenpoetsen lost het probleem op. Ook na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen (koffie, knoflook, bepaalde kruiden) kunnen mensen last hebben van een slechte adem. De oorzaak van een onaangename lucht uit de mond ligt meestal in de mond en vrijwel nooit in de maag. Vooral ophoping van bacteriën achter op de tong en slecht poetsen vormen de oorzaak.

De vieze geur is afkomstig van bacteriën die vluchtige zwavelverbindingen produceren. Ze zetten o.a. de voedselresten om in stinkende gasvormige zwavelverbindingen. De belangrijkste broedplaats is het achterste deel van de tong. Dit gedeelte is ruw en heeft diepe groeven waarin de bacteriën zich kunnen nestelen. Wanneer de tong wordt uitgestoken is een witgele of bruine aanslag achter op de tong te zien. De bacteriegroei op de tong is de belangrijkste oorzaak van een vieze geur uit de mond.

Slechte adem voorkomen

De behandeling bestaat uit een goede verzorging van het gebit en het gebruik van een tongschraper en/of een mondspoelvloeistof. Poets twee keer per dag minimaal 2 minuten. Omdat de aanslag achter op de tong de meest voorkomende oorzaak is van een slechte adem, raden we je aan ook een tongschraper te gebruiken. Dit is een lusvormig kunststof schrapertje dat voor een paar euro te koop is bij de drogist. Een goede tongschraper koop je hier.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Geef een reactie

Sluit Menu