Ga naar de inhoud

Hoe voorkomen dat je tanden geel worden?

voorkomen tanden geel

Gele tanden zijn vervelend. Ze zien er niet fris en verzorgd uit. Vaak ontstaan gele tanden doordat ze hun glans verliezen en verkleuren door eten en tandsteen. Wil je weten hoe jij gele tanden kunt voorkomen?

Hoe ontstaan gele tanden?

Gele tanden ontstaan door verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn genen, eten en drinken, tandsteen, roken en medicatie. Je genen (DNA) bepalen de kleur van jouw tanden en daarmee ook of je gele tanden krijgt of niet. Zo bepalen jouw genen de dikte van het dentine. Dentine is de kalkhoudende stof dat zich onder het glazuur bevindt en de zenuwen beschermd. Hoe dikker de laag dentine en hoe dunner het tandglazuur (wordt), hoe geler de tanden zijn. Aan deze oorzaak kun je weinig doen, de verkleuring komt van binnenuit (dentine) en je bent er mee geboren.

Waar je wel iets aan kunt doen is de verkleuring die ontstaat door eten, drinken, tandsteen en roken. Eten en drinken is van grote invloed op de kleur van jouw tanden. Gele tanden ontstaan met name door eten en dranken met veel kleurstof zoals wijn, koffie, sojasaus, etc. De kleurstof blijft achter op de tanden als een dun laagje aanslag. Datzelfde doet de rook van sigaretten met je tanden. Daarnaast vormt er zich na het eten tandplak rond je tanden. Wanneer je de tandplak niet goed verwijdert, verkalkt dit tot tandsteen. Ook dat maakt je tanden geler.

Hoe voorkom je gele tanden?

Gele tanden zijn lastig te voorkomen. Door eten en drinken ontstaat er altijd wel iets van aanslag op de tanden. Het matigen van kleurstofrijke voeding zoals wijn, koffie en cola en het roken van sigaretten kan voorkomen dat jouw tanden geel worden. Tevens is het belangrijk om jouw tanden goed te poetsen zodat tandsteen geen kans krijgt om zich te vormen. Slecht poetsen zorgt er ook voor dat het glazuur dunner wordt, waardoor de natuurlijke kleur van je dentine beter zichtbaar wordt.

Wat doe je als je al gele tanden hebt?

Gelukkig is een groot deel van de aanslag die ontstaat door eten, drinken en roken goed weg te poetsen. Dit kun je zelf doen door regelmatig (een paar keer per week, maar niet elke dag) je tanden te poetsen met een goede whitening tandpasta. Die bevat wat meer schuurmiddel, zodat je de verkleuring kunt wegpoetsen. Verwijder ook regelmatig zelf tandsteen of laat dit 2x per jaar verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. De laatste optie is je tanden laten bleken bij de tandarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *