Hoe een uitneembare beugel schoonmaken?

Hoe een uitneembare beugel schoonmaken?

De uitneembare beugel is een beugel die veel gebruikt wordt. De uitneembare losse beugel kun je makkelijk in en uit nemen. Net als een vaste beugel blijven er veel voedselresten, tandplak en bacteriën op de beugel zitten. Het is dan ook belangrijk de beugel goed schoon te maken.

Een uitneembare beugel, tandplak en bacteriën

Een uitneembare beugel bestaat uit kunsthars met daaraan een aantal metalen draden. Er zijn uitneembare beugels die je overdag moet dragen en er zijn beugels die je alleen ’s nachts moet dragen (bijvoorbeeld een activator – blokbeugel). Het materiaal van de uitneembare beugel is vaak gevormd naar jouw mond, tanden en gehemelte. Aan de naar je mond gevormde kunsthars hechten zich tandplak, net als aan je tanden. Als de beugel niet goed schoon wordt gehouden dan kan dat uiteindelijk bijdragen aan het ontstaan van gaatjes, ook als je jouw tanden voor het dragen goed hebt gepoetst. Je moet de beugel dan ook regelmatig schoonmaken om een ophoping van bacteriën te voorkomen.

Hoe maak je een uitneembare beugel schoon?

Een uitneembare beugel maak je het beste dagelijks direct schoon na de maaltijd of na de nacht in het geval van een nachtbeugel. Gebruik hiervoor een tanden- of speciale protheseborstel en koud water. Dat kan het beste gebeuren met een kleine harde protheseborstel en liever niet met de zachte tandenborstel die je voor je tanden en tandvlees gebruikt. Je hoeft er geen tandpasta bij te gebruiken. Borstel het apparaat goed schoon, maar doe dit voorzichtig om het verbuigen van haakjes en veertjes te voorkomen. Ook al poets je de (nacht)beugel dagelijks schoon met een tandenborstel, na verloop van tijd ontstaat er toch vaak een beetje (kalk)aanslag op het kunsthars.

Steradent Kunstgebit Reiniger

Maak er daarom een gewoonte van om tenminste 1 keer per week de beugel een extra grote schoonmaakbeurt te geven met Steradent Kunstgebit Reiniger. Het wekelijk gebruik van de Steradent kunstgebit reiniger helpt jouw beugel schoon en hygiënisch te houden. Het verwijdt tandplak en aanslag en doodt bacteriën. De kracht van de actieve zuurstof verwijdert de bacteriën en voorkomt dat de beugel gaat roesten. De Steradent komt op plekken waar je met de tandenborstel niet mee komt en lost de vieze aanslag op. Na het reinigen heb je weer een hygiënische beugel zonder bacteriën of vieze (kalk)aanslag.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van gezondheid (medische apparatuur) en consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld (waaronder elektrische tandenborstels, apparatuur voor tandartsen, etc.). Als onderzoeker zoekt ze naar oplossingen die patiënten helpt hun mondgezondheid te verbeteren. Ze deelt haar ervaringen en die van haar collega's op onze website. Lees meer over Hanneke de Groot of onze website.

Deze post heeft een reactie

  1. Welke steradent is dan het beste voor het schoonmaken van een beugel met ijzer ik draag een MRA beugel ‘s, nachts en die moet juist heel goed blijven omdat dit voor langere tijd is het ijzer mag dus absoluut niet worden aangetast

Geef een reactie

Sluit Menu