Ga naar de inhoud

Hoe tanden poetsen met een beugel?

tanden poetsen met een beugel

Tanden poetsen met een beugel is een extra uitdaging. Hoewel je met een beugel lastiger bij alle moeilijk plekjes komt, is het juist nu heel erg belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Gelukkig zijn er tips die je kunnen helpen de tanden goed schoon te houden bij het dragen van een (blokjes) beugel.

Extra uitdaging

Als je een vaste beugel hebt is het tandenpoetsen een stuk lastiger, aangezien er vaak plaatjes op je tanden zitten die het poetsen bemoeilijken. De beugel maakt het lastig om alle plekken goed te bereiken. We raden je daarom aan om je tanden extra goed te poetsen en dit 2x per dag te doen. Niet goed poetsen in combinatie met een beugel kan leiden tot onherstelbare schade aan het gebit. Door jezelf een iets andere manier van poetsen aan te leren en gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen kun je het gebit gelukkig ook tijdens het dragen van een beugel goed schoonhouden.

Poets je met een vaste tandenborstel? Gebruik dan een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Wij raden de zachte tandenborstel van meridol aan. Gebruik daarnaast de tandpasta die je voorheen ook gewend was, zolang er maar fluoride in zit. Wij raden de anti-caries tandpasta van Elmex aan.

Elektrisch poetsen

Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is net iets makkelijker en effectiever met een beugel. Met de kleine ronddraaiende kop bereik je net iets makkelijker de plekjes waar je anders lastig bijkomt. De snelle bewegingen van de tandenborstel maken het geheel goed schoon. Ook zijn er speciale opzetstukken te koop om lastige plekjes in de mond goed te bereiken. Wij raden de elektrische tandenborstel van Oral B aan.

Tandenpoetstips bij het dragen van een beugel

De poetsinstructie voor het poetsen van je tanden met een beugel wijkt niet veel af van hoe je voorheen gewend was de tanden te poetsen. Extra is dat je met de tandenborstel ook de beugel en blokjes moet poetsen. Dit doe je door de tandenborstel schuin boven de draden en slotjes te zetten en te poetsen. Doe hetzelfde van onderaf.

tanden-beugel-poetsen-boven
beugel-schoonmaken-boven

rager-beugelOok raden we je aan om ’s avonds na het poetsen een ragertje te gebruiken om de randen van de slotjes en de achterkanten van de draadjes schoon te maken. Wij raden de ragertjes van Interprox aan. Tenslotte willen we je de tip meegeven om voordat je gaat poetsen eerst je mond goed te spoelen. Het merendeel van de losse etensresten zullen op die manier al wegspoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *